Política

L'Estat recupera una consulta del 2004 per reiterar que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

La vicepresidenta del govern espanyol acusa Mas “d'improvisar” en la reclamació d'un estat propi

Acusa el president i CiU “d'escassa” reflexió sobre les conseqüències del procés sobiranista

Preguntada sobre si Espanya vetaria l'entrada de Catalunya a la UE, ha dit: “Espero que no arribi a produir-se mai”

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recuperat aquest divendres una resposta feta pel “col·legi de comissaris” de la Unió Europea del 2004, en què Europa es pronunciava sobre com quedaria “una regió” que es convertís en un nou estat. La pregunta del 2004, però, es referia a la relació entre Algèria i França. Santamaría ha llegit en veu alta la resposta assegurant que el nou estat quedaria fora de la Unió Europea i hauria de tornar a “engegar” de zero el procés per tornar a entrar a la UE. Segons ha explicat, aquest procés hauria de basar-se en la “negociació” entre l'Estat i el nou Estat sortint, que hauria de ser ratificat per la resta d'estats membres de forma “unànime”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Santamaría ha recuperat aquesta consulta de fa vuit anys per justificar que el govern espanyol no necessita preguntar què passaria si Catalunya se separés perquè ja hi ha un precedent.

La vicepresidenta del govern espanyol ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, “d'improvisar” en la reclamació d'un estat propi i l'ha acusat “d'una escassa valoració” de les possibles conseqüències legals i econòmiques que tindria si Catalunya s'independitzés. També ha considerat que Mas havia pres decisions de forma “apressada” després d'alguns “esdeveniments”, en referència a la manifestació de l'Onze de Setembre. Preguntada sobre si Espanya vetaria Catalunya en un hipotètic ingrés a la UE, Sáenz de Santamaría ha dit: “Espero que no arribi a produir-se mai”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.