Canals

Besalú

GARROTXA

La Garrotxa més medieval

Els municipis de Santa Pau, Besalú i Sant Joan les Fonts permeten retrocedir a l’època medieval

La ruta que us proposem té un punt d’arrencada inigualable. Es tracta de Besalú, un dels conjunts medievals més ben conservats del país. L’accés el fem, tal com pertoca, a través del pont vell, una de les peces més notables del patrimoni català. A partir d’aquest via, ens endinsem al casc antic i, carrer a carrer, descobrim edificis singulars, com ara l’església del monestir de Sant Pere, fundada el 977; la casa Cornellà, un dels edificis civils més ben conservats; o el mikwa i la sinagoga, un edifici únic a Europa. També val la pena aturar-se a l’hospital de Sant Julià, que conserva una façana exterior del segle XII, a l’església romànica de Sant Vicenç, amb elements de transició al gòtic, a l’edifici de la Cúria Reial o a la col·legiata de Santa María.

El segon destí de la nostra ruta és el poble de Santa Pau, amb un recinte medieval presidit pel castell de la Baronia. De planta rectangular, aquest palau del segle XIII està ordenat a partir d’un pati central. Al vessant sud del castell es va edificar un espai triangular que va donar origen a la plaça Major, antigament coneguda com a Firal dels Bous. Aquest espai el trobem plenament consolidat a principis del segle XIV i constitueix una les places medievals més atractives del país.

La ruta la complementem amb una visita a Sant Joan les Fonts, on podrem trobar alguns dels exemples més interessants d’arquitectura civil i religiosa de l’època medieval. El primer exemple és l’església del monestir benedictí, que data del segle XII. Val la pena destacar la seva pica baptismal i la reproducció del Crist en Majestat. També resulta destacable el pont del segle XIII que uneix el nucli antic de Sant Joan amb l’església parroquial i la zona de Castanyer. Està construït amb pedra volcànica i format per un arc principal i dos de laterals. A pocs metres del pont trobem el castell de Juvinyà (segles XII-XIV), l’edifici romànic civil més antic del país i que, avui dia, acull el Centre d’Interpretació del Territori de Sant Joan les Fonts.

Cliqueu aquí per a més informació.

Besalú medieval

El primer cap de setmana de setembre, Besalú ens permet viatjar a través del temps. I no només a partir d’un escenari incomparable, sinó perquè durant uns dies, el centre de la vila es transforma en l’antic comtat de Besalú i ofereix un munt d’espectacles i propostes, com ara una fira de productes de l’època o espectacles medievals. També s’ofereixen visites guiades a alguns espais emblemàtics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia