Canals

La gamba vermella de Palamós és més dolça i saborosa i per això és més apreciada al mercat

Una llaminadura del mar

L’autèntica gamba de Palamós té unes característiques úniques: cap dur, vermell i humit i textura ferma i cruixent.

Què té la gamba vermella de Palamós que té fama arreu del món? Doncs, bàsicament, dues coses: primer, que és una de les espècies més saborosa i apreciada pels consumidors, i, segon, que és protegida per un segell de qualitat com és una marca de garantia, que acredita la traçabilitat del mar a la taula i unes pràctiques sostenibles i respectuoses amb el medi marí.

A la Mediterrània, hi conviuen més de 150 espècies diferents de gamba, però la gamba vermella o gamba rosada (Aristeus antennatus) és la més saborosa i apreciada pels consumidors. Les característiques úniques del fons marí de la Costa Brava, amb canons i talussos, la converteixen en un hàbitat ideal per a aquest tipus de gamba, amb un fons rocós, aigües transparents i riques en biodiversitat. La gamba vermella viu entre els 80 i els 2.250 metres de profunditat i s’alimenta principalment d’algues i minerals.

La gamba de Palamós avui és un producte de prestigi reconegut a tot el món que representa entre el 40% i el 50% de tota la facturació de la confraria. Per això, l’Ajuntament de Palamós i la confraria de pescadors van decidir impulsar l’any 2007 la marca de garantia Gamba de Palamós amb l’objectiu d’assegurar la traçabilitat del producte, augmentar la confiança del consumidor, incrementar el valor de la gamba i protegir el recurs. Les mesures recollides en el reglament de la marca de garantia asseguren la màxima qualitat del producte en termes de sabor, aroma, aspecte i frescor al llarg de tota la cadena productiva i comercial. A la llotja de Palamós s’examina rigorosament cada partida de gamba desembarcada abans d’atorgar-li l’etiqueta de producte certificat. L’autèntica gamba de Palamós té unes característiques concretes que la fan única: cap dur, vermell i humit i textura ferma i cruixent. Avui, més d’un centenar d’empreses de Palamós i els municipis de l’entorn (barques d’arrossegament, llotja del peix, peixateries, transformadors i restauració comercial) formen part d’aquesta marca de garantia.

El Menú de la Gamba

De maig a juliol, l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau, que agrupa restaurants de Palamós, Calonge i Sant Antoni i Vall-llobrega, organitzen el Menú de la Gamba, amb gamba de Palamós certificada. Consisteix en torrades amb tomàquet i anxoves, gamba mitjana, rossejat de fideus amb allioli, postres, vi i cafè. El preu i el menú és el mateix a tots els restaurants associats: 45 euros. Una altra ocasió per tastar aquesta llaminadura del mar és el mes de juny, quan se celebra al port de Palamós la Fira de la Gamba, amb degustacions i maridatges. Enguany la fira celebra la vuitena edició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia