Canals

Sostenible i de proximitat

El consum de productes locals i de temporada afavoreix la relació entre els productors i els consumidors.

Tot plegat és fruit de la creixent consciència ecològica, que pretén, amb petits gestos individuals, ajudar a frenar la destrucció dels recursos del planeta.
Aquesta forma de cuinar no només és beneficiosa per a la salut, sinó que també és respectuosa amb el medi ambient i fomenta l’economia local.

La cuina sostenible i de proximitat és una tendència en auge que dona valor als productes naturals i de temporada, afavorint la relació directa entre els consumidors i els productors locals. Aquesta forma de cuinar no només és beneficiosa per a la salut, ja que utilitza ingredients frescos i de qualitat, sinó que també és respectuosa amb el medi ambient i fomenta l’economia local.

Productes de temporada

Una de les claus de la cuina sostenible i de proximitat és la utilització de productes naturals i de temporada. Aquesta pràctica implica fer servir aliments que es cultiven o es recol·lecten en el moment adequat de l’any, sense recórrer a la importació d’aliments de països llunyans amb l’ús intensiu de recursos energètics i la generació d’empremta de carboni. Aquesta manera de cuinar permet de gaudir de productes frescos i plens de sabor, ja que són recollits en el moment òptim de maduresa.

Consum d’aliments locals

A més, aquest tipus de cuina promou i incentiva el consum d’aliments locals. Aquesta pràctica afavoreix la relació directa entre els consumidors i els productors locals, i estableix un vincle que afavoreix la transparència i la confiança. Conèixer l’origen dels aliments permet als consumidors de prendre decisions informades sobre què mengen i com impacta això en la seva salut, en la qualitat dels aliments, en el seu entorn i en l’economia local. I, a més, contribueix a reduir el malbaratament alimentari. Això implica aprofitar al màxim els aliments, utilitzant parts que sovint es consideren residuals i fent servir tècniques de conservació com la fermentació, la salmorra i el llevat per allargar la vida útil dels aliments. Això no només ajuda a minimitzar el malbaratament, sinó que també permet descobrir noves formes d’utilitzar els aliments i experimentar amb sabors i textures.

Processos naturals

Ara bé, la cuina sostenible i de proximitat també valora les tècniques de cuina tradicionals i artesanals. Aquestes tècniques respecten els processos naturals dels aliments i permeten mantenir les seves propietats nutritives i organolèptiques. A més, aquesta manera de cuinar fomenta el coneixement i la preservació de les tradicions culinàries locals, transmetent el coneixement ancestral de generació en generació. D’aquí que, avui dia, les receptes més tradicionals siguin les més apreciades pel consumidor, sense que això comporti renunciar a la cuina més moderna i experimental, que, al capdavall, també s’elabora cada cop més amb productes de proximitat i de temporada. Tot plegat és fruit de la creixent consciència ecològica, sobretot entre la població més jove, que pretén, amb petits gestos individuals, ajudar a frenar la destrucció dels recursos del planeta.

Desenvolupament rural

El consum d’aliments de proximitat i de temporada, principalment hortalisses, fruites, carn i peix, contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavoreix la vinculació entre els àmbits rural i urbà. Potencialment, els aliments són més frescos i conserven millor les propietats originals (aromes, gust, sabor, contingut de vitamines i minerals…). A més, es redueix la contaminació produïda pel transport en què es recorren llargues distàncies, cosa que propicia que l’alimentació sigui més sostenible i respectuosa amb el medi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia