Canals

Entre les activitats més tradicionals també hi ha el concurs de roses, el dia de la gent gran, la diada castellera i les atraccions

No hi poden faltar els focs, les creus de maig ni els gegants

El dia de la gent gra n és un dels més tradicionals de les fires i festes de Santa Creu de la capital de l'Alt Empordà
La trobada de 600 arriba a la setzena edició. La caravana anirà de la plaça Creu de la Mà fins a la plaça del Gra
Les atraccions de fires estan obertes a partir d'avui mateix, tot i que el primer cap de setmana no hi haurà més actes

Els actes més tradicionals de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres aquest any tampoc no hi faltaran. Són emblemàtics i defineixen per si sols la festa major de la capital de l'Alt Empordà. Des del ball dels gegants que precedeix el pregó que comença les fires fins al castell de focs que hi posa punt i final, passant per la rua infantil, que fan els alumnes de primària de la ciutat, les partides d'escacs, la trobada de cotxes 600 i les sardanes. Tampoc no ens podem oblidar d'anar a la diada castellera, la trobada de puntaires i el concurs de roses i el de creus de maig, entre molts d'altres.

Aquest any, tot i que les fires començaran el dia 30 –tres dies més tard del que ho feien habitualment– els firaires ja tindran obertes les atraccions a partir d'avui mateix. L'inici el marca tradicionalment la sortida de les escoles, a partir de les cinc de la tarda. Hi seran presents una vuitantena d'atraccions, entre les quals, la novetat d'un volador gegant per al públic adult. Així, fet i fet, les atraccions seran una prèvia als actes de Santa Creu, que es concentraran en la setmana del 30 d'abril al 6 de maig.

Durant aquesta setmana no hi poden faltar, sense cap mena de dubte, els gegants dels Amics dels Gegants de Figueres i també de la Colla de Gegants del Casal de la Gent Gran de Figueres. Sortiran al carrer tot just començar la festa, amb el recorregut que fan des de la plaça de l'Escorxador, plaça de la Palmera, carrers Monturiol i Girona i fins la plaça de l'Ajuntament, on ballaran el tradicional ball del pregó. El dia cinc tornaran a sortir al carrer i faran un recorregut en cercavila per diversos carrers de la capital de l'Alt Empordà.

El dia de Santa Creu

Però no només seran els gegants els qui tindran protagonisme, el dia 1 de maig, com ja és habitual, la ciutat s'omplirà de gent que voldrà veure les diverses fires del casino menestral. I l'endemà, no hi faltarà la festa de l'arbre, que fa les delícies dels més petits, que fan diverses activitats durant tot el dia al parc del Bosc. I el dia del patró de la ciutat, el dia de Santa Creu, serà el dia de l'ofici l'ofici solemne i també del concurs de creus de maig. Aquell dia, a diversos racons de la ciutat s'hi trobaran exposades les obres que entren en el concurs i se sabrà quines entitats de la ciutat obtenen els premis de les creus. El dia tres també és el dia de la Fira del Llibre, el concurs de roses que es farà al castell de Sant Ferran.

Divendres, el protagonisme és, com sempre, per a la gent gran de la ciutat. Es lliuraran les tradicionals medalles a les persones que aquest any facin noranta anys. I després, dedicat als figuerencs i figuerenques de més edat, hi haurà sardanes –una de les tradicions que no pot faltar en cap festa major i tampoc a Figueres– i ball amb l'orquestra la Chatta. Dissabte, el Jugui-Jugui serà l'acte principal per a la mainada, que podrà gaudir de més de setanta jocs al parc del Bosc.

El dia sis a les deu de la nit, el cel de Figueres s'il·luminarà amb l'espectacle del castell focs que aquest any estaran dissenyats per la pirotècnica Caballer del País Valencià. Des del castell de Sant Ferran, la llum i els colors dels focs d'artifici posaran fi a una festa intensa de tota una setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.