Canals

“Serà un pregó festiu”

El director de La Principal de la Bisbal, Francesc Cassú, desvela que l'obertura de Fires tindrà la música gironina com a fil conductor amb protagonisme de tots els components de la cobla

La cobla La Principal de la Bisbal serà l'encarregada aquest any d'obrir les Fires de Sant Narcís amb el tradicional pregó. La vinculació constant d'aquesta cobla històrica de les comarques gironines amb la capital i la celebració del seu 125è aniversari han estat claus perquè l'orquestra tingui l'honor d'obrir aquestes Fires.

Els va sorprendre l'encàrrec de l'alcalde Puigdemont de ser els pregoners?
Sí, sobretot perquè el plantejament és diferent dels pregons que s'han fet fins ara i com a artistes és un repte complex assumir-ho. És obvi que el nostre aniversari començarà i acabarà a la Bisbal, però també és cert que la relació directa de la Principal amb Girona és extraordinària.
A la presentació van dir que seria un pregó espectacle. Això vol dir que no serà un pregó gens típic?
Els pregons solen ser això, vivències, però l'objectiu bàsic és que sigui un pregó festiu i no anirem a reivindicar res. Hem volgut que tots els actes del 125è aniversari siguin plurals i corals i el pregó de Girona ho compleix a la perfecció.
Hi haurà música?
Sí, és el que fem nosaltres i la portarem a la plaça del Vi. No serà un concert ni serà un pregó, però hi haurà música gironina i de compositors gironins.
Vostè és gironí, pujar al balcó per obrir Fires sí que deu ser especial?
Sí, molt. Sóc gironí i m'ha fet molta il·lusió rebre l'encàrrec. Alguna vivència haurem d'explicar, sobretot perquè farà just un any de la mort de Josep Viader, que era el meu mestre. I sí, també serà un dia especial perquè cau just en el dia del meu aniversari.
Un dels problemes és que no podran assajar-lo...
Sí, en bona part caldrà improvisar i som conscients que serà un salt sense xarxa, però el disseny musical funcionarà i la pantalla de la plaça de ben segur que ens ajudarà si allò que hi passa no passa al balcó de l'Ajuntament.
Com recorda les Fires de quan era petit?
Sobretot unes Fires amb fred. Recordo que era habitual que estrenessis l'abric en aquella època i això ha canviat. Amb el temps he anat vivint les Fires de manera diferent. De jove, vinculat amb la festa i les barraques, després portant els nanos a les atraccions... És una època en què la presència de la Devesa hi fa molt. També perquè és la meva ciutat i només per això ja vius aquests dies de manera especial.
En quin moment arriba La Principal de la Bisbal al seu 125è aniversari?
En un molt bon moment generacional. La mitjana actual de l'orquestra és d'uns 40 o 50 anys i crec que tenim els objectius artístics molt clars i ben dissenyats. A més, tenim prou ambició per assumir nous reptes que estem definint i que anirem donant a conèixer.
I la crisi, també la noten?
Bé, el nostre món l'està patint com tots. En aquests anys han caigut moltes orquestres. A nosaltres, la varietat de registres i espectacles que podem oferir ens permet resistir. Ens hem d'anar renovant i amb la crisi cal imaginació. Un dels avantatges és que com a cobla ja sona sola i necessitem poca infraestructura per anar als llocs. També som conscients que les festes majors ens han anat alimentant tots aquests anys. Ens agrada molt perquè ens permet fer gira i canviar d'escenari d'un dia per l'altre i de públic. Un dels avantatges és que tots els músics que formem l'orquestra tenim una gran versatilitat.
Com veu el món sardanístic i de cobla?
Bé, crec que cal diferenciar tres conceptes, com són la sardana, la cobla i el sardanisme. La sardana és un element més que amb la renovació de les cobles i el fet que ara hi hagi gent jove crec que l'estem salvant, per bé que entenc que també cal diferenciar clarament la sardana com a dansa i sardana com a música. Pel que fa al sardanisme, fa anys que defenso que cal un punt de renovació mental, perquè no tot s'acaba en el nombre d'actes.
Fa 21 anys que és director de la Principal.
Sí, em van nomenar quan en tenia 26 i era una aposta de risc. L'ajuda dels músics és fonamental, però cal treballar molt perquè és una feina dura però també molt agraïda.

Homenatge a Josep Viader

La Principal de la Bisbal també aprofitarà el tradicional concert de Sant Narcís a l'Auditori de Girona per homenatjar el mestre Josep Viader. Ho faran presentant el nou CD i ho faran conjuntament amb la Polifònica de Girona, que va dirigir el mateix Viader, i amb els alumnes de les escoles de música de la demarcació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.