Política

‘The Economist' descarta el veto d'Espanya a una Escòcia independent dins la UE

El setmanari britànic assegura que un Estat espanyol “extremadament dependent d'Europa al final difícilment s'oposaria”

Defensa que la “voluntat política” per ampliar internament la unió comptarà més que “el que diu o deixa de dir la llei”

El setmanari britànic The Economist descarta que l'Estat espanyol veti l'entrada d'una Escòcia independent a la Unió Europea, tot i les comparacions que podrien sorgir amb la situació de Catalunya. En un article publicat aquest divendres, The Economist assegura que “una Espanya extremadament dependent de la UE al final difícilment s'oposaria” a que Escòcia entrés al club si s'aconsegueix una victòria del ‘sí' en el referèndum del 2014. “Al final, la voluntat política dels estats de la UE comptarà més que el que diu o deixa de dir la llei”, assegura el text, que admet que Brussel·les es “resisteix a especular” sobre com serien les conseqüències exactes de la separació d'una part d'un estat membre.

L'article del The Economist assegura que la Unió Europea està poc predisposada a parlar sobre la independència d'Escòcia “tenint en compte la sensibilitat política del tema en un moment en què altres regions europees, especialment Catalunya a Espanya, estan pressionant per la seva pròpia independència”.

El text defensa que la majoria dels experts constitucionals “coincideixen que Escòcia hauria de tornar a demanar ser membre de les organitzacions internacionals –ja sigui l'OTAN, l'ONU o la UE”– però que, alhora, “molts d'ells creuen que la candidatura es gestionaria per la via ràpida per la Comissió Europea”. “Una Espanya extremadament dependent de la UE al final difícilment s'hi oposaria”, destaca l'article.

La previsió del The Economist és que “tot el procés” per l'entrada d'una Escòcia independent a la UE “pugui portar almenys entre dos i quatre anys” però preveu un “possible sistema de transició per elements essencials com la lliure circulació de persones o béns”. “Al final, la voluntat política dels estats de la UE comptarà més que el que diu o deixa de dir la llei”, conclou el text.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.