Comunicació

Independència, pas a pas

‘30 minuts' intenta respondre des del punt de vista jurídic tots els interrogants que suposa el procés perquè Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa

Hi intervenen especialistes en ciència política, en la Constitució i també economistes

El debat sobiranista és al primer pla de l'actualitat, i 30 minuts s'hi suma aquesta nit (TV3, 21.50 h) amb un reportatge que intentarà respondre tots els dubtes jurídics sobre la viabilitat del camí cap a la independència del país. Després que la manifestació de la Diada i la negativa de Mariano Rajoy al pacte fiscal hagin portat l'actual govern català a convocar eleccions anticipades i que el Parlament aprovés per majoria que en la pròxima legislatura es faci una consulta perquè Catalunya pugui decidir el seu futur, l'espai de reportatge de TV3 parla amb especialistes en ciència política, en la Constitució i economistes sobre les possibilitats que Catalunya es converteixi en un nou estat d'Europa.

El reportatge –realitzat per Santiago Torres i Ramon Vallès– recorda que en els últims vint anys dinou països d'Europa s'han convertit en estat. D'aquests dinou estats nous, sis –Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, la República Txeca i Eslovènia– ja formen part de la Unió Europea, i Croàcia hi ingressarà l'any que ve.

Les preguntes clau

Entre les preguntes que s'intentaran respondre en el reportatge La independència pas a pas, hi ha de quina manera pot el Parlament català convocar la consulta i si la Constitució Espanyola és un mur infranquejable. En aquest sentit, s'intentarà explicar quines mesures prendria el govern espanyol del PP davant de les possibles iniciatives del govern i del Parlament de Catalunya. També es plantejarà si és possible arribar a una negociació amistosa entre els dos executius i com és que al Quebec i a Escòcia es poden fer referèndums sobre l'autodeterminació i aquí no.

A més, 30 minuts també analitzarà si Catalunya podria continuar dins de la Unió Europea i si la independència és viable, a més de jurídicament, econòmicament.

Els especialistes

Entre els encarregats de respondre a aquests dubtes hi ha els professors de ciència política i experts constitucionalistes Ferran Requejo, Joan Lluís Pérez Francesch, Juan Carlos Gavara, Antoni Abat i Javier Pérez Royo,
i els economistes Núria Bosch, Ángel de la Fuente
i Xavier Cuadras.

També participaran en el 30 minuts d'avui el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón; el ponent de la Constitució Miquel Roca; el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics i exvicepresident del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer; la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) –l'entitat organitzadora de la manifestació de l'Onze de Setembre–, Carme Forcadell, i l'alcalde d'Arenys de Munt i impulsor de les consultes pel dret a decidir, Josep Manel Ximenis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.