Economia

tantxtant

El pla Obama anual de Catalunya

La data en què es considera que va començar la crisi mundial és el 15 de setembre del 2008, dia de la fallida del banc Lehman Brothers. Tot seguit, el 12 d'octubre del 2008, els països occidentals van anunciar mesures coordinades per fer front a la crisi. La iniciativa la va portar el govern dels EUA amb el pla de rescat econòmic i financer conegut com a pla Obama, que és el pla de despesa pública anual més gran que mai s'ha produït en la història de la humanitat.

El pla Obama consistia en el rescat de les entitats financeres i en un estímul a l'economia per un import d'un bilió de dòlars, quantitat que equival a 775.000 milions d'euros. El 2009, el cens de població dels EUA va ser de 310 milions de persones i, per tant, l'import per càpita del pla Obama va ser de 3.225 dòlars, és a dir, prop de 2.500 euros per persona.

Segons l'estudi publicat el maig del 2012 pel Departament d'Economia de la Generalitat, el dèficit fiscal de Catalunya durant el període 2003-2008 va ser de 15.729 milions d'euros de mitjana anual. Durant aquest període, la població de Catalunya va ser de 6,9 milions d'habitants de mitjana, la qual cosa significa que el dèficit fiscal va ser de 2.287 euros per persona a l'any. Si comparem l'esforç fiscal realitzat pels ciutadans dels EUA l'any 2009 amb l'execució del pla Obama, amb l'esforç que cada any significa pels ciutadans catalans el dèficit fiscal amb Espanya, observem que son molt semblants: 2.500 euros per persona el pla Obama i 2.287 euros el dèficit fiscal català. La conclusió és clara: el segle XXI, els catalans hem estat donant a Espanya un pla Obama cada any, però amb una gran diferència. El pla Obama es va gastar en benefici dels ciutadans americans, mentre que el dèficit fiscal mai més no torna a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.