Política

ERC es marca com a horitzó celebrar la consulta el 2014

Els republicans pretenen iniciar vies de diàleg amb els partits catalans, l'Estat espanyol i la comunitat internacional

Junqueras recomana a Mas que no tingui por de parlar d'independència

Esquerra s'ha marcat com a fita convocar la consulta d'autodeterminació el 2014. Una data que no és nova per als republicans, perquè l'any 2007 Josep-Lluís Carod-Rovira ja va vaticinar que el 2014 Catalunya hauria de decidir el seu futur. Llavors l'objectiu es veia força lluny, però ara sembla molt més a prop. És per aquest motiu que la formació d'Oriol Junqueras inclou en el programa electoral aquest repte nacional.

El full de ruta inclou obrir una triple via de diàleg. En un primer pla, amb els partits catalans i la societat civil; després amb l'Estat espanyol i, finalment, amb la comunitat internacional, que hauria de validar el procés. Sorprèn la proposta d'intentar arribar a un acord amb La Moncloa, perquè Oriol Junqueras repeteix dia rere dia que no es pot negociar res amb Espanya perquè incompleix “sistemàticament” els pactes. Però Junqueras justifica aquesta decisió perquè el govern espanyol “segur” que no voldrà sentir a parlar d'aquesta proposta i Europa veurà com l'Estat no “respecta la democràcia”. Un punt que pot jugar a
favor de Catalunya.

El cap de llista republicà va fer aquestes reflexions ahir en la presentació d'alguns dels eixos programàtics de la formació que es resumeixen en cinc grans blocs: dret a decidir per superar la crisi; la Catalunya del benestar; la defensa del territori; la república que es vol construir i el futur de Catalunya com a membre de ple dret de la Unió Europea.

El líder d'ERC també va recordar que el seu partit incorpora la paraula independència en el programa, a diferència de CiU, que sempre parla d'estat propi. En aquesta línia va recomanar a Artur Mas que no tingui por de fer servir aquest principi, perquè “arreu del món es fan referèndums per la independència i no per la interdependència”. Els de Junqueras també han acceptat el mandat de mínims que proposava l'Assemblea Nacional Catalana.

Al món els referèndums es fan per la independència i no pas per la interdependència
Oriol Junqueras
CANDIDAT D'ERC
El 2014 és una bona data per fer la consulta sobre la independència. És una data necessària i ens és urgent
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.