Economia

Emprenedors per necessitat

El nombre de desocupats puja a l'octubre a Girona en 3.439 persones

La crisi i la falta de feina fan créixer el nombre de persones que engeguen empreses

Les comarques gironines han registrat, aquest octubre, un creixement d'un 6,16% del nombre d'aturats respecte al mes anterior, un percentatge superior a la mitjana catalana, que és d'un 2,19%. Aquestes dades coincideixen amb l'estudi que ha elaborat la Cambra de Comerç de Girona, que constata que la crisi i la falta de feina fan créixer el nombre de persones que han decidit crear una empresa: són emprenedors per necessitat.

L'estudi s'ha fet sobre les persones que des de l'1 de gener del 2011 fins al 30 de setembre del 2012 han utilitzat el servei de creació d'empreses de la Cambra de Comerç de Girona. Dels 367 emprenedors que en aquests vint mesos han demanat assessorament al servei d'emprenedoria de la Cambra, “un 49,4% estaven a l'atur”, segons assegura la coordinadora del servei, Cristina Guerrero. La xifra és elevada si es compara amb les dades de fa quatre anys, quan el 58,3% dels empresaris que passaven per aquest servei eren assalariats. “Ha augmentat el nombre d'emprenedors que comencen un projecte per necessitat”, va explicar.

I és que a les comarques gironines el nombre de desocupats creix mes a mes. Segons les dades que el Ministeri d'Ocupació va fer públiques ahir, amb les 3.439 persones que es van afegir a l'atur aquest mes d'octubre, ja són 59.260 els que no tenen feina a la demarcació.

L'estudi del servei d'emprenedoria revela que des del gener del 2011 fins al setembre passat s'han creat 91 empreses assessorades per la Cambra. Aquestes xifres són significatives, ja que no tots els emprenedors que engeguen un projecte passen per la Cambra, i això vol dir “que n'han començat molts més”.

D'aquestes 91 noves empreses que s'han format aquests últims mesos, un 43% són de l'àmbit dels serveis; un 32%, del sector del comerç, i un 13% pertanyen al sector de l'hostaleria. I com a dada curiosa cal destacar que un 12% de les empreses que s'han creat estan relacionades amb la construcció per fer instal·lacions i reformes. “Hi ha un excedent de treballadors de la construcció que no tenen feina i que, sota la forma jurídica d'autònom, han decidit oferir serveis més locals per arreglar desperfectes”, va afirmar.

Pel que fa als emprenedors dedicats al sector serveis, la coordinadora va explicar que són particulars que han decidit crear una assessoria o una consultoria. “Amb la crisi, les grans empreses han decidit externalitzar o subcontractar aquests serveis, una demanda que els emprenedors han notat; per això s'han llançat a formar les seves pròpies empreses”, va comentar. Pel que fa a les perruqueries, perfumeries i establiments d'estètica, tot i que continuen sent un sector important a la demarcació, el nombre d'obertures ha baixat.

La representant de la Cambra ressalta com a sorprenent que les noves empreses dedicades al comerç són botigues de fruites i verdures i productes frescos, i també botigues de roba i productes per a nens petits.

L'estudi de la Cambra constata que la forma jurídica més habitual dels nous emprenedors són els autònoms (78,3%) i les societats civils (17,4%), i la resta són societats limitades. Per sexe, els emprenedors estan molt igualats: un 52% són homes i el 48% restant, dones. La franja d'edat més habitual (80,9%) és entre els 25 i els 45 anys.

43
per cent
de les noves empreses són de l'àmbit dels serveis i un 32%, del sector del comerç.
91
empreses
s'han creat en vint mesos amb l'assessorament de la Cambra de Comerç de Girona.
59.260
desocupats
a les comarques gironines aquest octubre, 3.439 més que el mes de setembre.

Emprenedors amb cicles formatius o universitaris

Les comarques gironines són la demarcació amb la taxa d'emprenedoria més alta de Catalunya, tot i que en comparació amb anys anteriors ha disminuït el nombre de noves companyies. El 2010 es van crear 965 empreses a la demarcació, 135 de les quals van passar pel servei d'emprenedoria. “Actualment s'han normalitzat les dades de creació d'empreses, ja que el govern ja no ofereix més ajudes, tot i que la capitalització de l'atur ha permès que molts emprenedors comencessin el seu somni”, va afirmar Guerrero.

Segons les dades de la Cambra, els nous emprenedors són principalment homes i dones amb cicles formatius o l'antiga formació professional (26,1%) o amb estudis universitaris, ja siguin diplomatures o llicenciatures (22,6%). La resta tenen com a mínim el graduat escolar. Guerrero també destaca que, a partir d'aquestes noves empreses, s'han creat un total de deu llocs de treball “a part de la pròpia ocupació”.

De les noves empreses creades, un 74,8% s'han instal·lat al Gironès; un 8,7%, a la Selva, i un 6%, a l'Alt Empordà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.