cultura

Nou Espai Mallorca?

La llibreria del carrer del Carme va celebrar ahir una festa de comiat amb gent de la cultura que va donar suport a un projecte alternatiu per reobrir el centre

El col·lectiu Crits i Renou es reunirà avui amb l'Ajuntament per tractar sobre el lloguer del local

Ahir va ser l'últim dia d'activitat a l'Espai Mallorca, molt més que una llibreria. Avui ja no pujaran les persianes del local, i el carrer del Carme no es despertarà igual. Que el món de la cultura està de dol? Sí, per descomptat. Però no. Sí –un sí enorme–, perquè s'ha deixat morir un centre que al llarg de 14 anys ha fet de pont entre el Principat i les Illes. Però no –un no il·lusionant–, perquè ja hi ha un projecte en dansa per reobrir-lo ben aviat. La festa de comiat de l'Espai Mallorca, que ahir al vespre va congregar un munt de personalitats rellevants de la cultura (Roger Mas, Enric Casasses, Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Toni Catany... la llista és llarguíssima) va ser més una acció de protesta que no pas un lloc per a les lamentacions. La decisió del Gremi d'Editors de les Balears de tancar l'espai ha caigut com un gerro d'aigua freda, però més i tot indigna el silenci del govern balear i del Consell de Mallorca. “No tenen cap tipus de vergonya. No estimen la nostra llengua i la nostra cultura”, va exclamar ahir la directora del centre, Amanda Vich, després de relatar fil per randa l'agonia que han patit les quatre treballadores de l'espai fins a ser acomiadades (han estat sis mesos sense cobrar cap nòmina). “Avui, amb tota aquesta gentada que ha vingut, ho tenim clar: l'Espai Mallorca no es mor, és més viu que mai. No ens deixarem trepitjar!”.

Recapitulem. Ahir va ser l'últim dia d'una etapa de l'Espai Mallorca. Però ahir mateix en va néixer una altra, gràcies a l'ímpetu del col·lectiu Crits i Renou, que fa setmanes està treballant un projecte per ressuscitar el centre amb el seu mateix esperit. “La nostra idea és autogestionar-nos”, apunta Joan Tomàs, un dels portaveus d'un col·lectiu que mobilitza una quarantena de persones joves, la majoria amb vincles a les Illes, i que ha aplegat dos milers de suports. Crits i Renou no vol deixar passar el temps i avui mantindrà la primera reunió amb l'Ajuntament de Barcelona, propietari del local del carrer del Carme. “Que l'Espai Mallorca continuï només depèn de la voluntat política. No necessitem grans ajuts, de fet, els que demanarem seran per a activitat, mai per a mantenir l'espai. Volem ser independents perquè ja hem vist quin preu es paga per dependre de l'administració”, explica Tomàs. L'Espai Mallorca que somia Crits i Renou no difereix gaire del model que ha perviscut durant 14 anys. “El llegat que ens deixa és la nostra referència. El llegat d'activitats, no el de gestió, que ha sigut nefast.” Així, i si el somni es compleix, el col·lectiu pensa mantenir la llibreria, el bar i l'espai polivalent per a desplegar el programa literari i artístic que tant caràcter ha donat a l'Espai Mallorca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.