Política

La FAES afirma que CiU “esbiaixa” el dèficit fiscal per complaure aspiracions polítiques”

La Fundació que presideix José María Aznar defensa que Catalunya té les balances que “toquen”

Assegura que al 2009 només 2 cèntims de cada euro no van retornar al país

La FAES, la fundació vinculada al PP i que presideix José Maria Aznar, ha irromput aquest dilluns a la precampanya electoral catalana i ho ha fet per assegurar que el dèficit fiscal és un “mite”. El diputat del PP i coautor de l'estudi El mito fiscal, Razones para el debate, Gabriel Elorriaga, va assegurar ahir al vespre en un acte al Círculo Ecuestre que CiU “instrumentalitza, esbiaixa i falsifica” les balances fiscals i el dèficit per “legitimar aspiracions polítiques”. L'informe defensa que Catalunya té les balances fiscals que li “toquen” i assegura que al 2009 només 2 cèntims de cada euro no van retornar al país.

El diputat popular acusa “d'instrumentalitzar” el que per ell és un debat “legítim”, el que fa referència a la solidaritat i al repartiment de recursos entre territoris. Ara bé, acusa CiU i Artur Mas -“les forces nacionalistes catalanes i no només”, ha afegit després- de “falsificar” el debat en busca “d'altres objectius polítics que no tenen res a veure amb l'economia, la redistribució i la justícia en els recursos públics”.

En aquesta mateixa línia, l'analista del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Ángel de la Fuente, va reclamar al públic assistent a la presentació, que no “no es creguin tot el que els expliquin” perquè les balances fiscals de Catalunya són les que “toquen”. De la Fuente creu que l'espoli fiscal és “un mite senes comparació”: diu que és “el que toca per renda” i que “no sorprèn ni amb perspectiva espanyola ni internacional”. Al·lega que, “sense trampes” en els càlculs, Catalunya té el que li pertoca i a més comparable a la solidaritat que poden aportar territoris rics a estats de característiques federals. Ha posat per exemple la ciutat de Nova York respecte als Estats Units.

Així, el professor en Hisenda Pública, Santiago Álvarez, va sentenciar després de tot que Catalunya va tenir “un dèficit fiscal de 791 milions” el 2009, que representa un 0,4% del PIB o 104 euros per habitant; en contraposició als 8,4% i als 2.250 euros/habitant que argumenta el govern. En altres paraules, segons la FAES per cada euro que Catalunya va aportar a Madrid en van retornar 98 cèntims -el conseller Mas-Colell va xifrar en 0,43 euros la part que no retorna al país.

A més, Álvarez va explicar que si es calcula en base el flux de benefici, la balança fiscal de Catalunya el 2009 va tenir un “superàvit” amb l'Administració General de l'Estat de 4.015 milions d'euros, equivalent al 2,07% del PIB de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.