Política

Rajoy ven diàleg

El president espanyol critica Mas, però es mostra disposat a “esgotar totes les vies” de negociació amb la Generalitat

El líder del PP rebaixa el to de les crítiques a Artur Mas

Una oferta de diàleg poc concreta, combinada amb el discurs de la por i la defensa del marc constitucional. És l'argumentari que s'ha reservat Mariano Rajoy amb vista a la campanya que començarà demà a la mitjanit, i en la qual serà present a les quatre demarcacions catalanes. El líder popular, que divendres serà a Lleida i dissabte, a Tarragona, va entrar ahir en el foc preelectoral marcant novament distàncies amb la seva guàrdia pretoriana. Si Carlos Floriano, Alberto Ruíz-Gallardón, María Llanos de Luna o Pedro Morenés van començar la setmana acusant Artur Mas de ser un perill per a la democràcia, el president espanyol va adoptar un to conciliador i, sense estalviar crítiques al líder de CiU –“s'està equivocant, i molt”, va resumir–, es va mostrar disposat a “esgotar totes les vies de diàleg amb la Generalitat”. En declaracions a la cadena Cope, el líder del PP va apostar per abordar els plantejaments independentistes del president català amb “tranquil·litat, calma i assossec”. “Jo esgotaré totes les possibilitats, però a partir d'aquí sóc el president del govern i se'm pot demanar de tot menys una cosa: que incompleixi la llei”, va concloure.

L'oferiment de Rajoy va causar estupefacció en el govern català, que ahir va celebrar el seu últim consell executiu abans de l'inici de la campanya. “Al final, costa de seguir això”, va ironitzar el portaveu, Francesc Homs, que va recordar que en la reunió celebrada el setembre passat a la Moncloa Artur Mas va intentar “obrir una negociació”, no “plantejar una imposició”. “Si llavors hi havia una proposta de diàleg i es va dir que no, i ara es diu que sí, s'haurien d'aclarir”, va resumir Homs. “L'única pregunta que li fem [a Rajoy] és si està disposat a escoltar la veu del poble de Catalunya”, va sentenciar. Homs també es va referir a la polèmica amb Renfe, i va qualificar d'“al·lucinant” que la companyia, sancionada pel govern català, acusi la Generalitat de deure-li 291 milions d'euros per la prestació dels serveis a Catalunya. Segons el portaveu, és el ministeri de Foment qui ha d'abonar aquests diners. “Això és el món al revés”, va concloure.

Artur Mas: “No cola”

Per la seva banda, Artur Mas es va defensar al migdia de les crítiques rebudes de destacats membres del PP i, singularment, de les del vicesecretari d'organització d'aquest partit, Carlos Floriano. “Se'm pot acusar de moltes coses, però de tics autoritaris per voler consultar el poble? No cola”, va assenyalar el candidat de CiU, que va lamentar les “coces” que arriben a Catalunya des de l'Estat quan “haurien d'estar caient del cel un munt de propostes per agradar”.

Qui no va afluixar en les crítiques al líder de CiU va ser Alícia Sánchez-Camacho, que ahir el va comparar amb l'expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero per l'intent que, segons ella, fa d'amagar els seus problemes de gestió “inventant-se batalles”.

Si llavors hi havia una proposta de diàleg i es va dir que no, i ara es diu que sí, s'haurien d'aclarir
Francesc Homs
portaveu del govern català
Jo esgotaré totes les possibilitats de diàleg, però no se'm pot demanar que incompleixi la llei
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

“A mi no m'agrada l'euro per recepta”

Mariano Rajoy va assegurar ahir que és contrari a l'aplicació de l'euro per recepta que a Catalunya ja es cobra des del mes de juny, i que Madrid vol començar a aplicar el 2013. I en aquest sentit, va anunciar que negociarà amb els dos governs autonòmics abans de recórrer al Tribunal Constitucional. “Vull un sistema sanitari on tothom sigui tractat igual”, va subratllar el líder del PP. Les declaracions de Rajoy van causar escepticisme en alguns grups de l'oposició, com el PSOE, IU i UPyD, i va tenir una ràpida resposta per part del govern de la Generalitat. El portaveu, Francesc Homs, va instar-lo a explicar davant les autoritats europees perquè és contrari a una mesura que és habitual en altres països, i que va qualificar com de “contenció i moderació” de la demanda en sanitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.