Canals

Montjuïc ens espera

El Barcelona Montjuïc Revival vol perpetuar la memòria del que va ser un inigualable escenari de grans competicions de cotxes i motos. La «muntanya màgica» tornarà a vibrar els dies 8 i 9 de desembre

Milers de persones –més de 50.000, segons els organitzadors– van acudir els dies 13 i 14 d'octubre del 2007 a la commemoració dels 75 anys del Circuit de Montjuïc. En feia 32 que els cotxes de competició no rodaven –ni que fos en exhibició, com aquell cap de setmana– pel traçat de la denominada muntanya màgica barcelonina. I veient l'èxit d'aquell esdeveniment i l'expressió enfervorida del públic contemplant aquelles joies i rememorant temps pretèrits, costava fer-se a la idea que allò quedés en no res. Al cap i a la fi, si llocs com Le Mans o Goodwood reten memòria al passat amb esdeveniments de fama mundial, quina raó hi ha perquè quedi no en l'oblit però potser sí en la indiferència un patrimoni històric com el que té Barcelona amb els circuits de Montjuïc i Pedralbes, on l'any 1951 Juan Manual Fangio va guanyar el primer dels seus cinc títols mundials?

Cinc anys després, el cor de la muntanya màgica tornarà a bategar amb el Barcelona Montjuïc Revival, els dies 8 i 9 de desembre. Rallyclassics.org va començar a plantar la llavor ara fa dos anys, l'ha anat cuidant i l'Ajuntament de la capital catalana ha valorat positivament tot el que això pot donar. Tant, que si es fan bé les coses el Montjuïc Revival pot arribar a ser un dels grans esdeveniments esportius de la ciutat, com ho són la marató i la triatló. «Sembla que ens dediquem als impossibles. Primer, a salvar el Ral·li Costa Brava i ara treballant en això. Ho fem perquè creiem que el Costa Brava i Montjuïc són les dues coses que la gent, els aficionats al món del motor, més s'estimaven», diu Àlex Romaní, màxim responsable de Rallyclassics.

Entre 1933 i 1986 es van disputar a Montjuïc grans premis d'automobilisme i motociclisme, importants curses de resistència de caràcter internacional –de cotxes i motos, amb 32 edicions ininterrompudes de les 24 Hores Motociclistes– i de promoció, amb la fórmula 1.430 i el Trofeu Escuderies Catalanes com a referents. En aquell sinuós i desnivellat traçat de 3,790 km hi van rodar els millors pilots de cada època; no cal citar noms perquè la llista seria molt i molt llarga. I, en paral·lel, en aquell preciós parc urbà, s'hi van formar i hi van créixer molts no només aficionats al món del motor sinó realment apassionats.

No és gens estrany, doncs, que siguin nombrosos els que s'han apuntat a col·laborar en el Montjuïc Revival. «L'organització d'aquest esdeveniment requereix unes 300 persones, moltes de les quals tenen una relació anterior amb Montjuïc. Per això hi ha un gran sentiment de col·laboració i tant els participants com els comissaris estan molt engrescats. Tothom respon positivament», assenyala Romaní, que es refereix a la continuïtat de l'esdeveniment: «No es pot fer només una vegada sinó com a mínim durant tres anys consecutius. Hi ha aquesta voluntat.»

Mass i Read, protagonistes en els dos dies d'activitat

Jochen Mass, declarat vencedor de l'últim gran premi de fórmula 1 disputat a Montjuïc, i Phil Read, vuit vegades campió del món de motociclisme, seran dos dels protagonistes del Barcelona Montjuïc Revival. Entre els vehicles que s'hi podran veure hi haurà singularitats com L'Artés Campeador –un cupè biplaça construït a mitjan anys 60 a Barcelona– i un Pegaso de competició. I també monoplaces i biplaces de diferents categories i motos de gran premi i resistència. Seran dos dies d'activitat. A la pista, amb sèries segons les categories i tipus de vehicles, en format de regularitat lliure o exhibició –no es tracta de fer curses– i sempre amb el circuit tancat. I al pàdoc, per contemplar de ben a prop els vehicles i rememorar històries amb els seus pilots. El programa i els horaris es poden consultar a la web www.montjuicrevival.com.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.