Societat

Medi ambient

El roure del Montnegre reneix

Clonen l'arbre monumental que la tempesta de neu del 2010 va tirar a terra

Avui planten un exemplar genèticament idèntic al parc

A principis de gener del 2010 la tempesta de vent i neu que va caure al Montnegre va posar fi a un dels exemplars d'arbre monumental de Catalunya més conegut: el roure martinenc bicentenari que s'aixecava al costat de l'ermita de Santa Maria. Davant la pèrdua, la reacció va ser immediata: calia recuperar-lo. Però com?

Descartades les tècniques tradicionals, l'entitat Amics de Santa Maria del Montnegre va buscar una solució que a primera vista podia semblar massa ambiciosa, però que si donava resultat aniria molt més enllà de plantar un nou exemplar en el mateix lloc on va caure el primer. El bioenginyer de l'empresa Foresvit Joan Oller, especialitzat en el clonatge de plantes a través de tècniques in vitro va rebre l'encàrrec directe de crear un nou exemplar del roure del Montnegre genèticament idèntic. El primer pas va consistir a recollir trossos de branques de l'arbre caigut que encara eren vives. “Cadascuna de les cèl·lules de les plantes té tota la dotació genètica de l'individu”, explica Oller. El treball en el laboratori, d'uns vuit mesos en total, va consistir a estimular sota condicions controlades un altre cop el creixement de l'arbre a partir del material extret de les branques. El nou roure, però, va haver de créixer i fer arrels abans de poder ser trasplantat a un test i tenir prous garanties que resistiria en l'àmbit natural. “Hem clonat tres exemplars del roure del Montnegre, per si de cas passa res”, avança Oller, que afegeix que la composició genètica o germoplasma quedarà en custòdia en el laboratori.

I el roure nou serà idèntic del tot a l'antic? “Per dins serà exactament el mateix, però cal tenir en compte que l'arbre interactuarà amb el medi on estigui i en unes condicions concretes que influenciaran el seu desenvolupament final”, afirma Oller. Entesos: igual, però alhora únic. Avui, en un acte festiu organitzat pels Amics de Santa Maria del Montnegre el roure tornarà a renéixer en el lloc on va morir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.