cultura

Francesc Puigpelat guanya el 24è Premi de novel·la Ciutat d'Alzira amb ‘El retorn de Macbeth'

La novel·la suposa una reinterpretació del personatge de Shakespeare amb una trama marcada pels secrets, les traïcions i els crims

L'escriptor i periodista Francesc Puigpelat és el guanyador del 24è Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira amb la seva obra El retorn de Macbeth. Aquesta reinterpretació del personatge de Shakespeare ha obtingut el guardó per la seva trama “plena de secrets, traïcions i crims construïts hàbilment sobre un engranatge metaliterari perfectament elaborat”, segons remarca l'editorial Bromera. El 18è Premi de divulgació científica estudi general ha estat per a l'obra Gens i genealogies. Sobre la nostra herència cultural i biològica de Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette. El 14è Premi d'Assaig Mancomunitat Ribera Alta ha estat per Cafè del temps de Joan Borja. Els guardons han estat entregats en el marc del sopar literari que s'ha celebrat a Alzira (Ribera Alta).

L'acte ha estat presentat per la periodista M. Carmen Cano, amb l'acompanyament musical del Trio Albignoni, i hi han assistit vora 700 persones, entre les quals figurava una gran representació del món de la política, la cultura, l'educació i l'economia. Hi han estat presents autoritats, líders polítics i representants dels principals sindicats i del moviment Escola Valenciana. A aquesta edició, s'havien presentat un total de 219 originals, i s'ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 69.500 euros.

Així, el 24è Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, dotat amb 16.000 euros per   l'ajuntament d'aquesta localitat, ha correspost a El retorn de Macbeth, de Francesc Puigpelat. Escriptor i periodista, és autor d'una vintena de llibres, entre els quals destaquen Jocs de corrupció (Premi Joanot Martorell), Apocalipsi blan'c (Premi Josep Pla), , Roger de Flor (Premi Ciutat de Tarragona), L'últim hivern de Ramon Llull o Els Llops (premi Carlemany).

Gens i genealogies. Sobre la nostra herència cultural i biològica de Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette, ha obtingut el 17è Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 16.000 euros per la Universitat de València. L'obra reflexiona sobre els nostres trets culturals i biològics amb l'ànim de comprendre com apareixen determinades regularitats i desfer alguns mites sobre la rellevància de la nostra herència.

El jurat del 14è Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 8.000 euros, ha distingit Cafè del temps, de Joan Borja, “un exercici de llibertat creativa, un llibre fresc i original que consigna anècdotes, curiositats, experiències, personatges, notícies, records... i despulla així al lector una ànima feta de paraules”, remarca Bromera.

El 7è Premi de Poesia Ibn Jafadja ha sigut per a Emili Rodríguez-Bernabeu per Talismans, “una indagació sobre les vivències, els objectes, les situacions, els paisatges exteriors i interiors que han format part de l'impuls estètic i de la reflexió filosòfica que sempre acompanya a l'autor”.

D'altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d'Alzira 2012 els veredictes de les quals ja s'havien fet públics prèviament: el 7è Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca, declarat desert, el 17è Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el 17è Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Les ombres del bosc, de Vicent Enric Belda, va obtenir el Premi Bancaixa de narrativa juvenil amb una trama policíaca amb altes dosis d'intriga, mentre que Jordi Sierra i Fabra va obtenir el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, amb El dia que en Gluck va arribar a la Terra, la història d'un jove que és testimoni d'un robatori i se salva de ser atropellat pels lladres gràcies a l'aparició d'un simpàtic extraterrestre boig per les pomes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.