Política

Junqueras subratlla el perfil social de la seva aposta

Insisteix en el caràcter inclusiu de l'independentisme d'ERC amb missatges que podria signar Iniciativa

Més de 130 personalitats de la cultura donen suport a Esquerra

Obligat a marcar distàncies amb l'independentisme de darrera fornada i fagocitador de vots de CiU, Oriol Junqueras va dedicar ahir el dia a insistir en el caràcter inclusiu d'ERC i a llançar missatges d'esquerra autèntica. Sabedor que ni al partit ni a ell se'ls pot qüestionar la voluntat i la trajectòria independentistes, Junqueras insisteix en el discurs social, a fer un retrat impressionista i impactant de la situació actual, i alhora un relat èpic i emocionat del passat, insistint en un discurs que sembla dissenyat per esgarrapar-li votants a ICV--EUiA.

Junqueras va insistir en el passat i present comú de les famílies de catalans de setena generació i també dels que van venir de la resta de l'Estat. “A uns i altres sempre ens ha tocat el rebre, i mai no ens hem rendit.” El discurs que va fer Junqueras al centre cívic Pere Quart de Sabadell –i que va haver de repetir en una segona sessió, perquè l'auditori, amb capacitat per unes 250 persones, es va quedar petit–, el va carregar, el candidat, d'emotivitat: “Som els descendents dels perdedors de la guerra i la postguerra, haguem nascut on haguem nascut. Abans que nosaltres hi ha hagut generacions que sabien que no podien guanyar, sinó només resistir per donar-nos a nosaltres l'oportunitat de guanyar. Ara la tenim i és el nostre dret i la nostra responsabilitat.” Junqueras es va recordar de l'”espoli”, un clàssic que no pot faltar, però també dels privilegis de les Sicav per vindicar que la construcció del nou país independent, pel qual sospira Esquerra, ha de servir també per redreçar una situació que va resumir amb dades: els 840.000 catalans a l'atur, les 60.000 famílies que ja han perdut o poden perdre l'habitatge i els 30.000 joves que han marxat a l'estranger perquè aquí l'atur juvenil és del 52%.

El caràcter inclusiu que esgrimeix ERC es mou en diverses direccions. Si al vespre, Junqueras –que va presumir d'haver convertit a l'independentisme un líder local d'UPyD a Sant Vicenç dels Horts– el va situar en l'eix dels cognoms, al matí va presumir de la seva com “la candidatura més oberta”, en un acte en què va presentar els famosos que li donaven suport: més de 130 personalitats del món de la cultura, com ara els cantants Lluís Llach i Gerard Quintana, els cineastes Albert Serra i Francesc Bellmunt i els actors Txe Arana i Quim Masferrer, que va fer de mestre de cerimònies. Prova de l'aperturisme d'Esquerra és que és qui porta més independents a les llistes, com ara Gemma Calvet i Eva Piquer, signants també del manifest de suport presentat ahir, però també el mateix Junqueras, un candidat que fa un any i mig, va recordar, ni tan sols era militant, i que ara aspira a liderar l'oposició i en el futur a ser “president, no de la Generalitat, sinó de la república catalana”.

Paguem el tercer IRPF més alt del món i els especuladors paguen menys
Oriol Junqueras
president i candidat d'ERC
Per al meu independentisme no cal cap argument econòmic ni social, però volem construir un país millor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.