cultura

teatre

Bescanó viu la gran nit de gala de la pastanaga crítica

L'estrena de ‘Suïcides' al Teatre de Bescanó es converteix en un clam contra la pujada de l'IVA a les arts escèniques i a favor de la cultura

La taquilla va lluir el cartell de ‘Pastanagues exhaurides'

“Per respecte als seus veïns, no es mengin la pastanaga durant la funció”, va dir l'habitual veu en off que anuncia l'inici immediat de l'espectacle, demanant als espectadors que tanquin els mòbils i que no facin enregistraments. Les pastanagues eren ahir a la nit omnipresents al Teatre de Bescanó, que ha convertir aquesta humil hortalissa en un símbol de la lluita contra la pujada de l'IVA del 8 al 21% aplicada pel govern de Rajoy a les arts escèniques. Ahir, per a l'estrena de l'obra Suïcides, de la companyia PocaCosa Teatre, el Teatre de Bescanó va vendre pastanagues –que tenen només un 4% d'IVA– i amb cada pastanaga, lliurada en una parada a l'entrada del teatre dins d'una bosseta de paper, l'espectador va rebre com a regal una entrada. La iniciativa va ser tot un èxit: a la taquilla es va poder penjar el cartell de “Pastanagues exhaurides”, i nombrosos periodistes es van concentrar a la porta del teatre per donar testimoni de la culminació d'una iniciativa de la qual s'han fet ressò mitjans de comunicació de quatre continents. El públic que va omplir el teatre va riure molt amb la divertida comèdia operística i negríssima en què Meritxell Yanes i Elena Martinell van interpretar fins a vuit papers diferents, però també va riure amb la intervenció preliminar del director del Teatre de Bescanó, Quim Marcé, que va oferir una hilarant dissertació –“Això sembla un monòleg”, va reconèixer– sobre com les pastanagues reivindicatives de Bescanó es van convertir en trending topic a Twitter i en notícia del New York Times, la BBC, la CBS i diaris digitals d'Egipte i el Vietnam, on un periodista feia aquesta reflexió: “Rajoy té dos problemes a Catalunya: un és la independència i l'altre, la revolució de les pastanagues.” Però Marcé també es va posar seriós per recordar que el 21% d'IVA ja havia provocat una davallada del 30% d'assistència als teatres i que moltes companyies i sales de teatre, cinema i música estan amenaçades. Un to semblant tenia el manifest que van llegir Yanes i Martinell després de la representació –“Un poble sense cultura és un poble mort. Per la salut de la cultura!”, van dir, tancant l'acte amb el lema de la protesta– i van tornar a ser ovacionades, després d'haver-ho estat per l'obra.

Les pastanagues també van ser l'element creatiu central de l'exposició realitzada pels alumnes del col·legi de Bescanó a l'entrada del teatre: amb pastanagues van construir teatres, vehicles, senyeres que substituïen les quatre barres per les pastanagues reclamant “salut per la independència”, una arca de Noè, un futbolí, etc. Mai com ahir l'art va estar tan aliat amb la pastanaga.

LA FRASE

El que fa més mal és que se'ns consideri entreteniment i no cultura i que els toros tinguin l'IVA que li pertocaria al teatre
QUIM MARCÉ
director del teatre de bescanó

I avui, Joan Dausà en concert

El polifacètic cantant, actor, presentador i locutor Joan Dausà, conegut també per ser la veu de Xavi Masdéu a la sèrie d'animació Arròs covat, presentarà avui al Teatre de Bescanó (18 h, 9 i 11 euros) el seu primer disc amb el grup Els Tipus d'Interès, Jo mai mai, que ha tingut força repercussió gràcies sobretot a la cançó homònima i a un videoclip basat en el joc del mateix nom. El concert ha estat coorganitzat per la Casa de la Música de Salt-Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a