Política

Iglesias vincula el nazisme amb el sobiranisme de CiU

El senador del PSOE alerta que “quan s'han posat fronteres i han guanyat els hipernacionalismes hi ha hagut milions de morts”

Navarro i Ros defensen el procés constituent cap a l'estat federal

La veu federalista del PSOE, que ahir s'esperava escoltar en un acte de campanya del PSC, va quedar ennuegada per les declaracions del senador i secretari general dels socialistes a Aragó, Marcel·lí Iglesias, quan va recordar als “que posen fronteres” els “cent milions de morts” que hi ha hagut a Europa quan “han guanyat els hipernacionalismes”.

Tot just començar el discurs, Iglesias ja va justificar la seva presència en l'acte del PSC dient que era per donar suport a Navarro, perquè és “garantia que no hi haurà fronteres entre Lleida i Aragó”. “Gent sensata”, afegia Iglesias, que apostava per “fer uns Estats Units d'Europa”. Però, arribats a aquest punt, Iglesias va contraposar el projecte del PSC amb un recordatori que no es va limitar “als nacionalismes alemany i francès”, sinó que també va traslladar als fets “dramàtics” que van ocasionar les tres guerres carlines i la Guerra Civil espanyola. “En els últims 150 anys, hem tingut quatre guerres civils. Per tant, poques bromes ara que hem aconseguit la llibertat”, va sentenciar.

El discurs d'Iglesias va ser replicat a les xarxes socials per dirigents del PSC que demanaven “prudència”. La número 5 de la llista, Rocío Martínez-Sampere, escrivia a Twitter que “els nacionalismes van provocar morts com va fer el socialisme”. El líder del PSC a Barcelona, Jordi Martí, advertia en la mateixa xarxa social que “els paral·lelismes en campanya els carrega el diable” i que “esmentar els morts del segle XX torna a ser un excés”. El número 4 a la llista, Joan Ignasi Elena, admetia: “Algunes comparacions són ofensives, no perdem el nord.” El candidat del PSC a Lleida, Àngel Ros, que havia compartit escenari amb Iglesias, considerava que el senador havia utilitzat un “exemple desafortunat”.

I, en l'acte en si, el cap de llista del PSC, Pere Navarro, acusava CiU i el PP d'atiar “una guerra de banderes” i alhora compartir “les tisores”. El candidat torna avui a tenir l'oportunitat de refer el discurs federalista amb la presència del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en un acte a Barcelona.

CiU i el PP alimenten la guerra de banderes i comparteixen les tisores
Pere Navarro
candidat del psc
Els nacionalismes van provocar morts com va fer el socialisme
Rocío Martínez-Sampere
diputada i número 5 en la llista del psc
Quan han guanyat a Europa els hipernacionalismes hi ha hagut cent milions de morts
Marcel·lí Iglesias
senador del psoe

Zapatero diu que “qui pretengui desunir es trobarà amb la soledat”

L'expresident del govern espanyol i exlíder del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero va fer ahir les primeres declaracions sobre l'onada sobiranista que viu Catalunya i, com es preveia, no hi va trobar res de positiu. “Qui pretengui desunir es trobarà amb la soledat”, va dir amb referència a una possible independència de Catalunya i dirigint-se sobretot a CiU, ara que la societat catalana es troba immersa en plena campanya electoral. L'excap de l'Estat espanyol va fer aquestes declaracions la nit de dissabte passat durant una intervenció a Camponaraya, a la província de Lleó, en un acte d'homenatge pòstum a qui va ser senador i alcalde de la població durant 28 anys, Antonio Canedo. Zapatero va afegir que ara és més necessari que mai que Espanya segueixi unida “per seguir afirmant els valors que, per molta crisi que hi hagi, i aquesta és molt dura, són essencials”. “Hem d'estar units treballant pel nostre país, perquè vivim més que mai un temps per cooperar”, va recalcar. L'expresident espanyol ha considerat que no hi ha “res més necessari, en temps difícils com aquests, que sentir-se units treballant pel país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.