Política

Escàndol per la liquidació del director de la BBC

Apartats del càrrec els màxims responsables dels informatius del mitjà

Abandona el càrrec després de 54 dies com a director general de la BBC i rep la paga sencera d'un any: 561.000 euros en total. La decisió de l'òrgan de govern de la cadena, el BBC Trust, de liquidar tot el salari a George Entwistle, que dissabte va dimitir després que en un reportatge del programa Newsnight, emès el 2 de novembre, s'acusés falsament l'extresorer del Partit Conservador a l'època Thatcher, Lord Alpine, d'haver pres part en abusos a nens d'un centre d'acollida de Gal·les durant els anys setanta i vuitanta, va causar ahir no poca indignació.

Lord Patten, president del BBC Trust, va justificar la decisió en el fet que Entwistle col·labora encara en les investigacions que es duen a terme sobre l'altre gran escàndol que ha afectat la cadena recentment: els abusos sexuals del presentador Jimmy Savile a nens de residències d'acollida de Gal·les. El reportatge, en què quedava demostrat (amb proves que després la policia ha ratificat) el comportament pederasta de Savile, es va suspendre el novembre de 2011. Downing Street va qualificar la decisió del BBC Trust de “difícilment justificable”, i el mateix David Cameron va deixar a “la consciència d'Entwistle” rebre o no la paga. Harriet Harmann, vicepresidenta del Partit Laborista, va considerar “inacceptable” la decisió del Trust en un debat d'urgència sobre la crisi de la BBC celebrat al vespre a la Cambra dels Comuns.

El director i el sotsdirector d'informatius de la BBC, Helen Boaden i Steve Mitchel, van ser ahir apartats del càrrecs fins que s'aclareixin les responsabilitats sobre la decisió de no emetre el Newsnight dedicat a Savile.

El director general provisional nomenat diumenge, Tim Davie, va ratificar ahir que Newsnight seguiria en antena. En la primera entrevista que va concedir al davant de la corporació va assegurar que “la primera decisió que he pres ha estat establir una clara línia de comandament sobre qui té el control sobre les notícies. Si el públic ha de posar a prova la seva confiança en el periodisme de la BBC, hem de tenir molt clar qui executa les operacions.”

Davie és un executiu que prové del món de la publicitat que va arribar a la BBC fa set anys i no havia tingut cap contacte directe amb el món de la informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.