Empreses

Els caganers traspassen fronteres

L'empresa Caganer.com ven arreu del món aquesta figura del pessebre com a ‘souvenir'

L'empresa produeix 45.000 figures a l'any, de les quals un 21% es venen per internet

L'empresa de Torroella de Montgrí, Caganer.com ha aconseguit que aquesta figureta tant tradicional del pessebre català, que fins fa pocs anys era de venda molt estacional –el novembre i desembre–, es vengui ara tot l'any perquè el turista estranger el busca com a record. L'empresa ja disposa d'una col·lecció de 300 caganers i produeix cap a 45.000 figueres a l'any. Del total de la producció, un 21% es ven a través del seu lloc web i la gran majoria de clients són dels Estats Units “perquè vam tenir l'encert, fa quatre anys, de fer la figura de Barack Obama, i ha estat un supervendes”, va explicar Sergi Alós, que s'encarrega dels temes de màrqueting de l'empresa. I com l'Obama, també han posat a la venda les figuretes de Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, George Bush, Carles d'Anglaterra o el Dalai Lama, entre molts d'altres. És per això que la resta de vendes per internet són del centre d'Europa i “ja amb menys quantitat, al Japó, Austràlia, el Canadà, el Brasil i l'Argentina.

L'empresa va néixer el 1992 i és regentada per la família Alós-Pla. “La mare, Anna M. Pla, és artista i fins al 1991 s'havia dedicat a fer exposicions de ceràmica artística, però la crisi que hi va haver entre el 1991 i el 1992 va fer replantejar el negoci”, va explicar Alós. Tot i que la mare és de Torroella, aleshores la família vivia a Barcelona. Va coincidir que Francesc Godia, un pessebrista que treballava al museu de la Catedral de Barcelona, es jubilava i es venia les plantilles que “tenien dues o tres generacions” i “nosaltres les vam adquirir” amb la idea de fer un negoci de les figuretes del pessebre tradicional. El local es va obrir a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i durant uns anys la família Alós-Pla va combinar les figures del pessebre tradicional amb caganers “diferents”: el Pare Noel, el dimoni, un capellà, una bruixa, entre d'altres. De mica en mica, la família va decidir implicar-se més en el negoci i van crear un pla estratègic i apostar fort pels caganers. Van començar pels polítics “que van tenir molt bona sortida i que als mateixos polítics a qui imitaven van agradar molt”. Ara tenen caganers amb personatges infantils, de professions (metges, paletes, periodistes i escombriaires), futbolistes, cantants i polítics, entre d'altres.

Però, tal com explica Sergi Alós, el caganer era una figura molt estacional. “I jo sempre havia pensat que el típic souvenir català no podia ser un barret mexicà o un toro, i per això vaig pensar com ho podia fer perquè el caganer, una cosa tant nostre, es pogués exportar”, va comentar. És per això que l'empresa va decidir apostar per figures de polítics internacionals com ara l'Obama, Bush o Merkel. Això ha provocat que moltes televisions internacionals han parlat de l'empresa i a través de la pàgina web “hem traspassat fronteres”.

Actualment, el 49% de la producció es ven en botigues de Catalunya i el principal client és l'estranger. El 30% restant es ven al detall a través de les fires que es fan arreu de Catalunya i Madrid.

A Caganer.com facturen 150.000 euros a l'any i preveuen que créixer entre un 15% aquest any. Són cinc treballadors a l'empresa, tres dels quals formen part de la família.

L'empresa, que enguany celebra el vintè aniversari, ha tret al mercat 40 noves figures de caganers, entre els quals hi ha l'entrenador del FC Barcelona, Tito Vilanova, els cantants Joan Manel Serrat i Bruce Springsteen, el primer ministre francès François Hollande i el català amb l'estelada. A més, han volgut tenir un reconeixement a les persones amb discapacitat i han incorporat un cec i el català en cadira de rodes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els caganers traspassen fronteres

Publicat a