Política

ERC es proclama garantia per a la independència i alternativa de govern

Segura de ser segona força, veu l'estat propi com una necessitat per sortir de la crisi i fer polítiques socials

Rep el suport de Bildu i l'SNP en el míting central

Esquerra està convençuda que serà la segona força en el pròxim Parlament, però si per alguna cosa va demanar el vot ahir va ser perquè no li “tremolaran les cames” quan sigui l'hora de la veritat, a diferència del que tem que li pugui passar a CiU. “Anirem al davant desbrossant el camí de dificultats”, va clamar el seu candidat, Oriol Junqueras, que es presenta com l'únic garant que el procés arribarà a bon port. “Quan arribi l'hora decisiva, la independència no es demana, es proclama i es defensa”, va reclamar.

Junqueras també es reivindicava, això sí, com una “alternativa econòmica i social diferent” de la que ofereix Mas. I és que ERC vol començar a erigir-se des d'ara mateix en una opció de govern real d'una futura república catalana, perquè “en cap país del món ha guanyat sempre el mateix partit les eleccions, ni el PRI a Mèxic”, recordava Junqueras. “Tampoc CiU a Catalunya”, rematava, en un discurs de to èpic.

L'eix social i el nacional, de fet, van ser indestriables en el míting central de la campanya, que va posar l'accent en el fet que la independència, que abans era un somni, ara és una necessitat urgent, ja que és un mitjà, i no un fi en si mateix, per sortir de la dura crisi actual i millorar la qualitat de vida dels catalans. Va ser un acte àgil i a l'estil d'un xou americà, que va omplir l'antic Palau d'Esports de Barcelona amb 2.500 persones, tot deixant-ne al carrer unes 200 més a qui el mateix Junqueras, acompanyat de Lluís Llach, es va dirigir també en un breu discurs improvisat tot just quan ja s'havia iniciat l'acte. A dins no hi va faltar l'humor, el del presentador, Quim Vila; música, la de Roger Mas; diversos vídeos, com el de suport del Partit Nacional Escocès, i entrevistes informals als candidats territorials i dones integrants de les llistes, a més de parlaments com ara el del diputat de Bildu Pello Urizar, que advocava per actuar junts “contra l'ofensiva de l'Estat, que existeix, i que s'ha de trobar un poble al davant”.

LES FRASES

Els llibres d'història dedicaran capítols sencers als dies que estem vivint, i volem ser-ne protagonistes
Oriol Junqueras
candidat d'erc
Mai abans cap estat que no fos estat ha pogut construir estructures d'estat abans de ser-ho
Marta Rovira
Número 2 d'ERC per Barcelona
El primer que entri a la UE, sigui el País Basc o Catalunya, que aguanti la porta a l'altre, que no trigarà
Pello Urizar
diputat de bildu per guipúscoa

Rovira situa la declaració d'estat propi a final del 2013

La número dos, Marta Rovira, va traçar el full de ruta per a la independència, que comença l'endemà de les eleccions demanant permís a l'Estat per fer una consulta segons la legislació vigent. “Mentre decideixen com diuen que no”, el Parlament hauria d'aprovar la llei de consultes no referendàries, ja en avançada tramitació, per fer-la per la via popular, calcula que cap al desembre del 2013. Si l'Estat s'hi torna a negar, caldrà recórrer al dret internacional, “que està per sobre de la Constitució”, ja sigui per fer una consulta legal o perquè el Parlament declari la independència, abans d'iniciar una transició negociada en què “cal donar seguretat jurídica i evitar retallades”. Espanya anirà als tribunals internacionals per impedir-ho, però li negaran la raó, com en el cas de Kosova, perquè “serà un procés totalment democràtic”. Per això mateix ERC diu que Catalunya serà a la UE, per la lògica econòmica i perquè també interessarà a Espanya, ja que un 70% de les seves exportacions travessen Catalunya, “i no voldrà aranzels”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.