Política

Esborrany X

El Ministeri encara no ha trobat el document policial sobre Mas publicat per ‘El Mundo'

Felip Puig i Interior també es querellen contra el rotatiu, i CDC denuncia la Policía Nacional, a la qual acusa de “delicte electoral”

Cinc dies després que El Mundo publiqués les primeres informacions que relacionaven Artur Mas i Jordi Pujol amb el cobrament de comissions il·legals, el Ministeri de l'Interior encara no ha trobat el suposat esborrany policial sobre el qual pivoten totes les tesis del rotatiu. Fonts del Ministeri creuen que el document, atribuït pel diari madrileny a la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policía Nacional (UDEF), és una refosa de quatre informes policials lliurats al jutge instructor del cas Palau entre els anys 2011 i 2012 i d'altres documents que no van ser posats a disposició judicial. Les mateixes fonts sostenen, a més, que cap d'aquests informes conté informacions relatives a Artur Mas com les sostingudes en el suposat esborrany que ningú troba, tot i l'ordre expressa del ministre Jorge Fernández Díaz per investigar-ne l'existència.

Les explicacions del Ministeri sembla que no acaben de convèncer Artur Mas, que segueix convençut que, al darrere de les informacions d'El Mundo, hi ha la voluntat d'alterar el resultat de les eleccions. “Com pot ser que la policia, que deu ser una cosa seriosa, es dediqui a fer esborranys i després ningú sàpiga qui els ha fet?”, es va interrogar Mas al migdia a l'Hospitalet.

El cas arriba a la fiscalia

El portaveu del govern, Francesc Homs, es va afegir a la crítica i, després de la reunió del Consell Executiu, va instar el Ministeri a aclarir els fets d'una vegada “perquè tot plegat genera un punt d'inquietud i de preguntar-se a les mans de qui estem”. El govern ha traslladat les informacions publicades a la fiscalia en cap de Catalunya, perquè determini si s'ha comès un delicte “contra l'honorabilitat de la presidència de la Generalitat”. CDC va presentar ahir una denúncia a la mateixa fiscalia contra la UDEF, a la qual acusa d'un “delicte electoral” i de “falsedat documental”. El partit sol·licita que es registri la seu de la unitat per aclarir si existeixen informes relacionats amb les informacions periodístiques.

Aquesta denúncia se suma a les quatre querelles presentades contra el diari. A les interposades dilluns per Artur Mas i Jordi Pujol, s'hi van afegir ahir les de Felip Puig, a qui el rotatiu també ha acusat d'haver cobrat comissions il·legals, i el Departament d'Interior, que considera que les informacions que apuntaven a la destrucció de proves per part dels Mossos poden ser constitutives de delicte. Els jutjats en els quals s'han presentat les querelles s'hauran de pronunciar sobre la seva competència per investigar-les, ja que podrien inhibir-se a favor d'un jutjat de Madrid si consideressin que el suposat delicte va ser comès a la capital espanyola, on té la seu El Mundo.

La mesa del Congrés va tramitar la petició de CiU, que ahir va demanar la compareixença de Jorge Fernández Díaz perquè doni compte del cas. La federació també vol que comparegui el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dilluns va insinuar l'existència d'indicis sobre comptes corrents de Mas a Suïssa. Però el PP no afluixa. Ahir, el seu portaveu al Congrés, Alfonso Alonso, va assegurar després de la reunió de la mesa que “no són aquests ministres els que tenen comptes a Suïssa”. “Les explicacions haurien de començar per Artur Mas”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.