Educació

Universitat

Ajudar a gestionar el patiment

Psicòlegs d'emergència

La UdG prepara un postgrau inèdit d'intervenció psicològica per ensenyar a afrontar crisis i grans desastres

Està obert a professionals que es trobin sovint en situacions amb víctimes d'esdeveniments traumàtics

Com s'ha de comunicar a a uns pares que el seu fill ha mort en un accident de trànsit? Quina ajuda d'emergència es pot oferir a una dona que acaba de ser víctima de violència de gènere? Què s'ha de fer amb els familiars dels passatgers d'un avió què s'ha estavellat? O com es pot ajudar a qui acaba de perdre totes les possessions en un terratrèmol, o en un incendi com els de l'Empordà d'aquest any? Totes aquestes preguntes seran respostes en un postgrau que la UdG, amb el suport de Dipsalut i la col·laboració del Col·legi de Psicòlegs de Girona i l'empresa Axios.cat, està preparant.

El postgrau, titulat Intervenció psicològica en crisis i emergències, està rebent les sol·licituds dels interessats a participar-hi. Es pensa en diplomats en psicologia, de l'àmbit sanitari, mestres, assistents socials, policies, bombers, etc. Persones que en la seva feina es poden trobar en situacions en les quals hi ha víctimes d'esdeveniments traumàtics. El curs l'impartiran psicòlegs, policies, periodistes, metges, infermers... Aquesta composició multidisciplinària del professorat ha de servir perquè els alumnes siguin capaços de formar-se una visió global dels molt diversos aspectes que poden intervenir i afectar les víctimes en una situació traumàtica.

El director del postgrau, el psicòleg Jordi Ruiz, explica que ser capaços d'identificar els factors que intervenen en grans desastres i vivències traumàtiques és necessari per als que han d'atendre les víctimes, ja que la intervenció “no es pot protocol·litzar gaire”. El coordinador del postgrau, Jordi Frau, també psicòleg, explica per quina raó: “Cal una metodologia de treball clara, això sí, però molta flexibilitat per adaptar-se a cada situació, perquè totes les situacions són diferents, i les víctimes també. Uns protocols massa estrictes farien ineficaç la feina que hem de fer.” Va més enllà: “Els protocols, al final, serveixen per donar tranquil·litat als professionals.” Un cas a part són els primer auxilis psicològics. En aquesta situació, admet que sí que hi ha pautes més fixades.

Tot i això, hi ha uns principis bàsics que sempre compleixen. Per exemple, no forçar les intervencions. “Si hi ha una demanda, hi anem. Llavors valorem la situació i si cal la nostra intervenció o no. Si cal, intervenim. Si les persones poden autogestionar la situació per si soles, ens apartem”, diu Frau. Concreta que la seva feina és donar recursos a les víctimes per poder superar la crisi que pateixen i llavors apartar-se. “Per això les intervencions han de ser curtes.”

Fins ara no hi ha hagut estudis específics que tractessin a fons les intervencions psicològiques en crisis i emergències. “I fan falta”, consideren. Una mostra: des del juliol el servei d'atenció psicològica d'emergència de Dipsalut ha atès set situacions d'aquestes característiques una de les quals, per exemple, ha estat la dels grans focs de l'Empordà d'aquest estiu. De fet, el 1998 es va crear el grup de catàstrofes del Col·legi de Psicòlegs de Girona. La seva primera intervenció va ser el 7 d'octubre d'aquell any, atenent les víctimes de l'enfonsament de la barca L'Oca, a l'estany de Banyoles.

El postgrau començarà al gener i durarà cinc mesos. En total seran 750 hores de treball, entre hores lectives (200), pràctiques (375) i pràctiques en empreses (175). Els alumnes aprendran a fer primers auxilis psicològics, comunicar males notícies, tractar traumes, gestionar grans emergències, atendre víctimes d'agressions sexuals, fer intervencions relacionades amb el dol, en adults i nens... I també hi ha un mòdul d'autoprotecció per als mateixos professionals, per aprendre tècniques per resistir emocionalment el contacte amb les víctimes i les situacions extremes.

750
hores
hauran de fer els alumnes que s'apuntin al postgrau. El curs durarà cinc mesos, a partir del gener.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.