Política

Herrera eleva la crítica a CiU pel cas Palau

ICV-EUiA es reivindica com l'única veu que plantarà cara a Mas

Clou campanya en un feu del PSC i Pere Navarro

Tancar la campanya a casa del màxim rival no és cap casualitat. Fer-ho a Terrassa, el feu de l'alcalde i candidat del PSC, Pere Navarro, no s'improvisa. Són les primeres eleccions des del 1980 en què ICV-EUiA podrà competir cos a cos contra el PSC. Joan Herrera fa quinze dies que intenta fer una opa sobre l'electorat tradicional dels socialistes. Però com ho fa? Sense citar ni un sol cop el PSC ni Navarro, sinó llançant una bateria inesgotable de retrets contra les “polítiques neoliberals” i les retallades de CiU. “Mas s'ha de trobar, a partir del 25-N, una esquerra que li planti cara més que mai”, va reblar.

Iniciativa continua amb el perfil dur de la campanya: presentar-se com “l'únic partit” d'esquerres “realment” opositor a CiU. Fins i tot atacant pel flanc de la corrupció. Ahir, sense entrar gens en la campanya d'El Mundo contra CiU, sí que va llançar un dard contra els vincles entre el cas Palau i Convergència. “Aquests dies s'han fet les víctimes però no parlen del cas Palau. Pot un país progressar sense expulsar la corrupció?”, va acusar Herrera després de deixar anar que CDC té ara mateix la seva seu central embargada perquè el jutge creu que van lucrar-se amb diners de la trama de Millet i Montull. El “Catalonia is not CiU” es veia en samarretes i banderes.

En campanya, els ecosocialistes han maldat per posar l'agenda social en el debat polític i mediàtic, sobretot els dies abans i després de la vaga general, però quan l'eix nacional pujava de to han tingut dificultats per respondre a les acusacions d'ambigüitat sobre la independència. El míting final no va ser cap excepció: desnonaments, retallades en salut i educació, impostos als més rics, una banca pública, reforma laboral, desigualtat social... I poca cosa sobre el dret a decidir. Això sí: Herrera va deixar clar que no vol “un federalisme que baixi el cap a Madrid”. L'objectiu continuava sent atreure els que dubten entre ICV i el PSC i recuperar abstencionistes propers als indignats.

Els ecosocialistes confien a fer el millor resultat de la història de la coalició ICV-EUiA. Més de 12 diputats, recuperar l'escó per Lleida i sumar el segon a Tarragona. Des dels temps del PSUC no es preveien uns resultats així per als roig-i-verds. Al sud d'Europa l'esquerra de la socialdemocràcia creix. Ho demostren els seus aliats de Syriza a Grècia. L'ascendent Dolors Camats, número dos de la llista, hi va afegir ahir més suports europeus: el de Nichi Vendola, de la italiana Sinistra Ecologia Libertà, i el de Cécile Duflot, ministra de Medi Ambient francesa, d'Europe Ecologie.

LA FRASE

Aquests dies [CiU] s'han fet les víctimes però no parlen del cas Palau. Cal expulsar la corrupció
Joan Herrera
candidat d'icv-euia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.