Política

Rajoy ofereix col·laboració a Mas si governa sol o amb ERC

Promet “total i absoluta” disposició a contribuir a l'estabilitat i ajudar el nou executiu en el combat de la crisi

Duran pregunta avui al president espanyol per l'esborrany contra Mas que va enfangar el 25-N

El PP no vetarà compareixences per l'informe policial


Les llicències verbals d'un expresident que viu la gira de presentació de les seves memòries com és José María Aznar disten de les d'un governant que viu vigilat des de Brussel·les sota l'amenaça d'un rescat. Sabedor que no pot enviar als mercats ni una sospita que a l'Estat espanyol no té sota control el dèficit de totes les administracions, Mariano Rajoy va defugir la crítica a Artur Mas i a un eventual govern CiU-ERC que li servia la premsa de Madrid i va oferir col·laboració institucional. “El govern d'Espanya col·laborarà amb el govern que es formi després de les eleccions a Catalunya, igual que col·labora amb tots els governs autonòmics”, es va comprometre.

En una compareixença amb el premier turc Racep Tayyip Erdogan a La Moncloa, Rajoy va expressar la “total i absoluta” disposició a col·laborar amb el futur govern català. Si bé aclaria que no farà distinció amb la resta d'autonomies, on el PP governa en dotze de les disset, Rajoy insistia que “tots” han de treballar en la mateixa direcció de combatre la crisi perquè “el pitjor” per abandonar la recessió econòmica és generar ara “inestabilitat i inseguretat”. Inestabilitat i inseguretat que La Moncloa tradueix per obrir costures territorials. “Ja hem col·laborat i molt amb el govern català els últims anys, com tothom sap”, presumia Rajoy. Dit això, admetia que no ha complert la cortesia de telefonar el guanyador i encara no ha parlat amb Mas des de les eleccions del 25-N.

Tensió i mofa al Congrés

El president espanyol, al seu torn, respondrà avui al Congrés a la pregunta del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre l'esborrany policial de la UDEF contra Mas i Jordi Pujol i que va ser donat per vàlid a La Moncloa per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Rajoy serà interpel·lat setanta-dues hores després del 25-N i ha de respondre a l'enunciat: “Quina informació té el govern que vostè presideix respecte a l'existència d'un informe –o esborrany d'informe– elaborat per la UDEF, publicat en primera pàgina d'un mitjà de comunicació [El Mundo] i que involucra el president de la Generalitat i un expresident de la Generalitat en un tema d'investigació judicial just una setmana abans de celebrar-se les eleccions al Parlament de Catalunya?”. El PP, però, no vetarà que en el futur compareguin Montoro (Hisenda) i Jorge Fernández Díaz (Interior). “No sé si les presses que CiU tenia divendres han baixat o no...”, es va mofar el popular Alfonso Alonso.

LES FRASES

El govern d'Espanya col·laborarà amb el govern que es formi després de les eleccions a Catalunya
La crisi afecta tothom, tant als espanyols que viuen a Catalunya com els que viuen a la resta d'Espanya
Jo crec que [una coalició entre CiU i ERC] seria una coalició explosiva
Ja hem col·laborat i molt amb el govern català els últims anys, com tothom sap
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
No sé si les presses que CiU tenia divendres [sobre l'esborrany policial] han baixat o no...
Alfonso Alonso
portaveu del pp al congrés
L'exigència de responsabilitats als que han creat aquesta situació no s'acaba en les eleccions
José María Aznar
expresident del govern espanyol

Aznar alerta de la “coalició explosiva”

En contrast amb l'angoixa del dia a dia del seu successor Mariano Rajoy, José María Aznar no està tenallat per les obligacions de govern i, en la seva gira promocional de les seves Memorias I, aprofita per salpebrar l'actualitat de Catalunya després del 25-N. L'endemà d'assegurar que “els nacionalistes acostumen a ser mals governants”, ahir, a Onda Cero, Aznar va alertar que l'entesa de CiU i ERC formaria una “coalició explosiva”. Aznar considera que l'Estat no és responsable de la situació creada per la federació, a qui reclama “una rectificació completa”. L'expresident espanyol (1996-2004) no es va oblidar d'Artur Mas i la promesa de la consulta: “Qui se situa al marge de la llei i trenca el sistema democràtic i les regles del joc té no només una actitud deslleial, sinó colpista.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.