Societat

SOCIETAT

Els matrimonis forçats són el nou repte dels serveis socials gironins

Una jornada de treball va reunir ahir a Banyoles un centenar de tècnics per establir les bases d'un protocol destinat sobretot a la prevenció

Estan arrelats a algunes cultures dels immigrants provinents de l'Àfrica, els afectats sovint ni tan sols són conscients que en són víctimes i el seu entorn familiar ho amaga. La pràctica dels matrimonis forçats passa més desapercebuda que altres modalitats de violència, però ha irromput els darrers anys com un nou repte per a l'administració i per als professionals dels rams relacionats amb benestar social: educació, serveis socials, sanitat i seguretat. Tot i que els afectats són tant dones com homes, i de totes les edats, en la majoria de casos es tracta de noies menors d'edat en situació de vulnerabilitat. Al llarg d'aquest any els Mossos d'Esquadra n'han detectat cinc casos a les comarques de Girona, però es dóna per descomptat que n'hi ha hagut més.

D'aquest escenari i, sobretot, de com abordar-ho, va tractar la jornada Matrimonis forçats: un pas endavant, que va tenir lloc ahir a Banyoles, organitzada pel Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany i la Generalitat. Hi van participar un centenar de tècnics d'arreu de la demarcació. A través de les ponències i les taules rodones els professionals van posar de manifest que els cal una formació i una informació específiques i que no hi ha uns circuits per detectar i tractar aquests casos. Per posar remei a aquest dèficit s'elaborarà un protocol d'actuació, com es fa amb altres problemàtiques.

La responsable a Girona de l'Institut Català de les Dones (ICD), Fina Surina, va donar pistes de les línies mestres del full de ruta, i va insistir sobretot en la prevenció. “Evitar que passi és l'objectiu; serà necessari treballar en xarxa i de manera coordinada”, va assenyalar. Desactivar les creences que presenten el matrimoni forçat com un costum normal i fer notar les conseqüències que comporten poden ser les línies de treball a seguir i, en qualsevol cas –hi va afegir–, serà convenient disposar de la complicitat de les comunitats on es produeixen.

LA FRASE

Una llei catalana del 2008, que és pionera, ho considera una forma de violència masclista
Fina Surina
DIRECTORA DE L'ICD A GIRONA

En el Codi Penal no consta com a delicte

El matrimoni forçat (no s'ha confondre amb el de conveniència) és aquell que es produeix sense el consentiment d'almenys un dels contraents. En menors d'edat la llei és clara, ja que els matrimonis ja són prohibits pel Codi Civil, però en el matrimoni forçat amb més grans de divuit anys hi ha un buit legal: el Codi Penal no ho té tipificat. Per actuar-hi cal basar-se en delictes col·laterals que sí que estan tipificats, com ara l'agressió. Aquest dèficit es corregirà probablement en el nou Codi Penal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.