Economia

Díaz Ferrán, enxampat

batuda

L'examo de Marsans i els seus còmplices, detinguts per una estafa multimilionària

Va ocultar patrimoni per no haver de pagar els seus creditors

És l'autor d'una de les grans receptes contra la crisi: treballar més i cobrar menys. Com a antic cap de la patronal CEOE, Gerardo Díaz Ferrán havia expressat sentències lapidàries que mai no passaven desapercebudes. Com a empresari, havia deixat milers d'empleats al carrer, milers de passatgers a terra i milers de creditors amb un pam de nas i factures multimilionàries. Ara, la justícia investiga si la seva filosofia era, en veritat, la de fer treballar molt per poder-se endur els guanys a paradisos fiscals. Les sospites dels seus creditors i clients, convertides en querelles, han prosperat. I l'Audiencia Nacional va ordenar ahir la detenció de l'antic amo de Marsans, en el marc d'una investigació que ha estat batejada amb el nom operació Crucero i que s'està desenvolupant a Madrid i el País Valencià.

Díaz Ferrán es troba des d'ahir al matí a les dependències policials a l'espera de passar davant del jutge acusat dels delictes d'aixecament de béns, apropiació indeguda, insolvència punible i blanqueig de capitals. L'operació, que es manté oberta, afecta també el nou propietari de Marsans, Ángel Cabo, i el conseller delegat de Nueva Rumasa, Iván Losada. Aquests darrers empresaris, s'han acabat quedant amb les engrunes del grup dirigit per la família Ruiz-Mateos. En total, la policia ha detingut fins ara nou persones acusades d'ajudar Díaz Ferrán a amagar el seu patrimoni davant els creditors de la seva antiga empresa –als quals entregava pagarés sense fons de Nueva Rumasa– i, així poder eludir l'embargament i endur-se els diners fora de l'Estat. De fet, fa uns mesos ja es va fer públic que se'l investigava per haver aconseguit desviar 4,9 milions d'euros cap a Suïssa.

Audiencia Nacional

La causa per la qual ha estat detingut s'instrueix al jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiencia Nacional, dirigit per Eloy Velasco, que investiga la denúncia de les grans cadenes majoristes (AC Hoteles, Meliá, Pullmantur i el grup Orizonia), perjudicades per la mala gestió de Marsans a causa de Díaz Ferrán i el seu soci, Gonzalo Pascual –el qual va morir aquest any– i contra els nous propietaris de la companyia de viatges, una de les més importants en volum de negocis dels últims anys. A tots els reclamaven 40 milions d'euros.

Hi ha una altra causa que està sent dirigida pel també magistrat de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz, promoguda pels clients minoristes. En tot cas, Díaz Ferrán té obertes diverses investigacions, una de les quals relacionada amb la fallida de Bankia. Demà mateix tenia previst anar a declarar sobre l'obtenció d'un crèdit de 24 milions d'euros.

Iot embargat

El mes de juny passat el magistrat Velasco ja va ordenar també que s'embargués el iot de Díaz Ferrán –valorat en cinc milions d'euros–, que es trobava atracat al port de Barcelona. La fiscalia va rebre l'avís que hi havia una ordre per endur-se l'embarcació fora de la UE. També s'investiga si va amagar que és propietari no tan sols del iot, sinó també de dos pisos a Nova York i una casa a Mallorca. Ahir, en l'escorcoll del seu domicili, la policia va trobar un quilo d'or i 150.000 euros en metàl·lic. A Cabo se li han intervingut 400.000 euros i 11 vehicles de luxe, i a casa de Susana Mora, extreballadora de Mansans i detinguda durant la batuda, s'hi han recuperat més d'un milió d'euros.

Díaz Ferrán era considerat un empresari d'èxit, però arran que el juny del 2010 esclatés l'escàndol de Marsans, va ser forçat a deixar la presidència de la CEOE. Va ser substituït, el desembre d'aquell mateix any, per Joan Rosell. El mateix Díaz Ferran, però, es resistia a deixar de ser el màxim representant de la patronal, la qual cosa va provocar un greu deteriorament de la imatge del col·lectiu en un moment en què la crisi començava a fer veritables estralls.

Jo tampoc no hauria escollit Air Comet per volar enlloc
havia estat propietari de la companyia aèria i, Quan la va fer tancar el 2009, va deixar milers de passatgers sense volar
De la crisi econòmica se surt treballant més i cobrant menys; és dur dir-ho, però aquesta és la veritat
Això és com quan tens molts números de loteria, que hi ha més possibilitats que et toqui
Al·ludia al risc de fer fallida d'alguna de les seves empreses

El “rostre” de la crisi econòmica

La UGT i CCOO van mostrar la seva satisfacció perquè la justícia hagi decidit tirar endavant la investigació contra Díaz Ferran. Per Toni Ferrer, la detenció és una mostra que es pot identificar, posar-hi rostre i portar davant la justícia “els responsables de la dramàtica situació que viu Espanya”. El dirigent de l'UGT va afirmar ahir en un comunicat que l'empresari madrileny personifica un dels “fiascos del sector turístic i el transport aeri” més grans, si bé hi va afegir que hi ha altres responsables que s'han de perseguir. Fernando Lezcano, de CCOO, també va emfasitzar que els veritables culpables d'haver “arruïnat Espanya” són persones com Díaz Ferran, i no els pensionistes als quals no se'ls actualitza la paga, ni els treballadors públics que s'han quedat sense extra de Nadal ni, en general, els treballadors “que veuen com se'ls retallen els salaris i les despeses d'acomiadament”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.