cultura

Mobilitzats pel Liceu

La societat civil i associacions vinculades al teatre agrupades sota la plataforma Actuem pel Liceu llancen una campanya per recaptar 1'5 milions en sis mesos

“Fem una aportació puntual, perquè el teatre ja està prenent mesures”

S'han batejat com la plataforma Actuem pel Liceu i neixen bàsicament de la societat civil i d'una sèrie d'associacions vinculades al Gran Teatre del Liceu: els Amics del Liceu, el Conservatori del Liceu, el Cercle del Liceu, l'Associació de Liceistes del 4t i 5è pis i la Societat del Gran Teatre del Liceu.

La plataforma, que té el suport de la Fundació del GTL, engega una campanya que durarà sis mesos amb la finalitat de recaptar 1'5 milions d'euros, uns diners que han de servir per “ajudar a superar la crisi econòmica que pateix el teatre”, segons va explicar ahir el portaveu Jaume Graell Massana. Per això han emès unes butlletes per fer donacions de 50, 100, 300 euros o una quantitat lliure que es podran lliurar a les taquilles del teatre o bé enviar per fax. També han posat a disposició un número de telèfon per fer el tràmit (93 2994849) i una web (www.actuem.liceubarcelona.cat.).

“Hem arribat a un consens per estar per sobre de les discussions de poder i la gestió que s'ha fet del teatre”, advertia Graell, un dels signants del manifest que el febrer demanava la destitució de l'actual director general, Joan Francesc Marco. Com a principal condició a la institució, l'exigència que el Liceu “continuï sent un centre de cultura i d'òpera amb perspectives a nivell internacional, no només local”.

El Liceu ha tingut una retallada de 4 milions d'euros del Ministeri de Cultura, la qual afecta el seu pressupost del 2013, a banda de la baixada d'ingressos del mecenatge i l'increment de l'IVA al 21%. “Evidentment que ens agradaria poder aplegar 3 milions d'euros, però volem ser realistes”, afirmava ahir Graells. Per establir la xifra d'1'5 milions d'euros s'ha fixat que les diverses associacions agrupen unes 30 o 40 mil persones al voltant del Liceu: “Només que facin una aportació de 50 o 100 euros ja arriben a aquesta xifra”. Amb tot, Graell va insistir que la seva idea és “arribar a persones no especialment vinculades al Liceu”, i va recordar la “funció social” del teatre, que ha intentat arribar a un màxim de públic amb projectes com ara les retransmissions en directe d'òperes al cinema o les projeccions a la universitat, sense oblidar el programa pedagògic i l'activitat que s'hi fa com a centre de creació. “Volem que el Liceu sigui de tothom i entre tots el salvem.”

El portaveu va assenyalar que confien que el “nou model de gestió” del Liceu que s'ha de posar en marxa properament servirà per “adaptar” el teatre a la crisi: “Nosaltres només fem una aportació puntual, perquè el teatre ja està prenent les seves mesures.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.