Sense - Avui

Heribert Barrera avala el partit de Carretero

L’històric dirigent d’ERC publica un article a l’AVUI.cat en què considera “oportuna i viable” la nova candidatura

L’expresident del Parlament i dirigent històric d’ERC Heribert Barrera publica avui un article d’opinió a l’AVUI.cat en què considera “oportuna i viable” la proposta de Joan Carretero de presentar a les eleccions del 2010, al marge d’ERC, “una candidatura d’ampli espectre que tingui com a eix programàtic central la proclamació de la independència de Catalunya”, tal com va explicar aquest diari. La proposta de l’exconseller de Governació via article a l’AVUI –i la informació que publicava el diari especificant els seus plans de futur– van generar que la direcció d’ERC el cités a una reunió amb el secretari general Joan Ridao a la qual Carretero no va anar. Posteriorment se’l va suspendre de militància i el líder de Reagrupament va anunciar que es donava de baixa.

Doncs bé, Barrera –que va entrar a les joventuts d’ERC el 1935 i va ser dirigent a l’exili, secretari general, president i diputat a Madrid, el Parlament i Europa– també avala ara la proposta de Carretero, que li sembla “oportuna i viable” perquè “l’independentisme virtual no té cap sentit” i “cal passar a l’acció”. Per Barrera, “si no hi ha cap iniciativa millor, val la pena d’intentar el que Carretero proposa”. L’expresident del Parlament considera viable una candidatura transversal, “no com la candidatura d’un nou partit sinó com un aplegament solidari per fer front a una emergència nacional”. En aquest sentit proposa un “paper essencial” de les agrupacions i plataformes independentistes que treballen “al marge dels partits”.

Barrera no estalvia crítiques a la direcció d’ERC, quan proposa una majoria independentista al Parlament “immune als miratges d’una evolució positiva de l’Espanya actual o d’un acreixement automàtic de l’independentisme simplement si demostra que sap governar”. Considera que per tal de fonamentar la independència en un referèndum, cal “un govern català valent, inequívocament independentista”, amb un suport parlamentari sòlid que gosi “transgredir la il·legítima legalitat vigent”. Per assolir aquesta majoria, Barrera admet que cal despertar els independentistes potencials fent una campanya molt intensa denunciant “la situació real del país”, rememorant “el nostre llarguíssim memorial de greuges” i explicant que la independència seria viable econòmicament.

Ara bé, què passaria quan l’Estat prohibís la hipotètica consulta?
Barrera també hi aporta una resposta. “Hauria de recórrer a l’exèrcit” i en aquest cas “tot i haver perdut” s’hauria aconseguit “l’objectiu tan desitjat: que Europa i la resta del món coneguessin la natura dels nostre problema”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.