cultura

PUBLICACIONS

Una monografia per reivindicar Santa Maria dels Turers de Banyoles

Mossèn Martirià Brugada ha recollit la història i el patrimoni arquitectònic i artístic del temple així com l'activitat social relacionada amb la parròquia

Una simple visita a l'interior de Santa Maria de Banyoles, dotada d'una nau que els experts qualifiquen de les més belles del país, ja permet que el foraster s'adoni de la importància del temple. I si bé és ben cert que la seva arquitectura és molt interessant convé no oblidar que el realment transcendent de Santa Maria és el seu paper aglutinador de bona part de la vida social –no només religiosa– de la ciutat al llarg de, com a mínim, els últims mil anys. Tractar un vessant i l'altre ha estat precisament l'objectiu –aconseguit– de la parròquia, en editar el treball de mossèn Martirià Brugada La parròquia de Santa Maria dels Turers de Banyoles, que s'acaba de publicar.

Els orígens (el primer document que parla de Santa Maria és del 1017), les transformacions arquitectòniques i el patrimoni artístic que conté (bona part, inclosos els vitralls, és relativament modern ja que durant la Guerra Civil del 1936 van fer malbé les peces antigues) ocupen els primers capítols del llibre per, seguidament, donar pas als noms propis: els rectors de què es té constància des de Guillem d'Estany al segle XIII, els vicaris, els obrers parroquials...

Mereixen una menció especial les nombroses confraries que Brugada ressenya (només de gremials n'hi ha tretze), que a partir de la desamortització del 1835 tenen vincles amb el món industrial. El profà hi trobarà col·lectius tan singulars com la Societat contra la Blasfèmia o la Lliga de Perseverança, al costat d'entitats del pes del Cercle de Catòlics, del qual va sortir el Sindicat Agrícola. En les pàgines (molt poques) dedicades a la Guerra Civil, s'explica que el temple es va transformar en un taller de muntatge d'avions mosca. A la postguerra i franquisme es va recuperar l'activitat i se'n va començar una que va fer fortuna: el pessebrisme, a què van seguir iniciatives diverses, com casals d'estiu, colònies, escoltisme, cant coral, etc.

El llibre té una gran quantitat de fotografies, algunes de les quals, poc conegudes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.