Política

Joc de cadires a l'hemicicle

canvis ·

ERC desplaça el PSC i ocuparà amb CiU les primeres fileres del nou Parlament

Els republicans obtenen la vicepresidència primera del Parlament, que serà per a Anna Simó, i Núria de Gispert continuarà presidint la institució

La distribució d'escons del nou hemicicle reflectirà els resultats de les eleccions del 25 de novembre i situarà ERC a les primeres files de la part esquerra de l'hemicicle en detriment del PSC, que les havia ocupat tradicionalment i que ara, com a tercera força, passarà a ocupar les del darrere dels republicans. La nova ubicació, pendent de ser ratificada en la sessió constituent d'aquest dilluns, la va acordar ahir al matí la Diputació Permanent del Parlament, que també va pactar la distribució de la nova mesa. Al costat de Núria de Gispert (CiU), que continuarà com a presidenta, s'hi asseurà la republicana Anna Simó, que ocuparà la vicepresidència primera, mentre que la segona serà per al convergent Lluís Maria Corominas. Les quatre secretaries estaran ocupades per representants del PSC, el PP, CiU i ICV-EUiA, per aquest ordre, la qual cosa conferirà a aquest òrgan un caràcter més plural que en la legislatura anterior, perquè hi haurà representants de tots els grups a excepció de Ciutadans i la CUP. El ball de noms ja ha començat. Segons va indicar l'agència Efe citant fonts de diferents partits, Celestino Corbacho o Miquel Iceta podrien ocupar la secretaria primera; el popular Pere Calbó, la segona, i CiU ha confirmat Josep Rull per a la tercera. La secretaria quarta serà per a un diputat d'ICV-EUiA, probablement Lorena Vicioso o David Companyon, tots dos d'EUiA.

El PP, més enrere

Tornant a la nova distribució dels escons de l'hemicicle, en passar de tercera a quarta força el PP seurà una fila més lluny de la bancada ocupada pels membres de l'executiu català, mentre que els diputats d'ICV-EUiA, tres més que en la legislatura passada, mantindran el seu lloc a la part esquerra de la cambra. La CUP, que entra al Parlament per primer cop amb tres representants, heretarà els escons de l'última fila que en els dos últims anys havia ocupat SI. La resta de seients d'aquesta bancada seran per als diputats de Ciutadans, que també n'ocuparan alguns de la penúltima.

Tal com marca el reglament de la cambra, el diputat de més edat presidirà la sessió de dilluns. En aquesta ocasió, l'honor recaurà en la popular Dolors Montserrat, que pren el relleu del socialista Higini Clotas, ara fora del Parlament, com a membre més gran de la cambra catalana. Ho farà acompanyada dels dos diputats més joves: José Antonio Coro (PP) i Marta Vilalta (ERC). Ahir la virtual presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va tenir ocasió de saludar-los a tots tres i parlar-hi durant alguns minuts mentre preparaven la sessió.

Per cert que en la reunió de la Diputació Permanent, la taula també va acordar iniciar els tràmits per presentar al·legacions als dos recursos d'inconstitucionalitat impulsats pel govern espanyol contra alguns articles de les lleis òmnibus d'urbanisme i del sector audiovisual català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.