Política

Junqueras: “Si l'Estat Espanyol pagués només la meitat del que deu a Catalunya, no hauríem de fer retallades”

El president d'ERC explica que si la Generalitat no pot pagar nòmines no serà responsabilitat seva, “serà responsabilitat de qui no paga i força Catalunya a no poder pagar”

El líder republicà no descarta avançar la consulta si el govern espanyol continua l'asfíxia econòmica

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha remarcat aquest dijous que si l'Estat espanyol “pagués la meitat del que deu a Catalunya i que està pressupostat, la Generalitat no hauria de fer cap retallada”. Així, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha explicat que si Catalunya es queda dins Espanya, “el futur és molt negre”. Al seu entendre, “és evident que ens esperen uns anys complicats però que poden ser encara més complicats si l'Estat espanyol se segueix quedant amb part dels nostres diners. És evident que qui aporta misèria i ruïna als ciutadans són els governs del PP i els socialistes”.

En aquest sentit, ha argumentat que, en aquests moments, “el govern espanyol cobra els nostres impostos, ens ha de fer una transferència pressupostada que no fa i com que no la fa no hi ha prou diners a Catalunya per pagar-ho tot; i aleshores, el govern espanyol ens fa un préstec, ens deixa els diners que no ens ha transferit amb un interès que cal pagar”. El líder republicà ha assegurat que aquest escenari es pot complicar encara més si el govern espanyol decideixi no donar aquest crèdit.

Per tant, segons Junqueras, “és important que els ciutadans de Catalunya entenguin que cada cop que la Generalitat fa un pas per intentar sortir de l'atzucac, el govern espanyol torpedina aquestes accions perquè no ens en sortim”. Això vol dir, al seu entendre, que si la Generalitat no pot pagar nòmines no serà responsabilitat seva, “serà responsabilitat de qui no paga i força Catalunya a no poder pagar”.

Amb tot, “caldrà ser un Estat”, ha afirmat Junqueras, que ha remarcat que fins que no siguem un estat “no tindrem les eines per fer el que hem de fer per sortir de la crisi”. Per això el president d'ERC ha assegurat que utilitzaran totes les eines que estiguin a l'abast per aconseguir-ho. I “depèn de la pressió que hi hagi del govern espanyol potser hem de prendre la decisió de ser un Estat abans del 2014”, ha indicat. Respecte al resultat de la consulta, Junqueras ha dit que està segur que es guanyarà perquè “és evident que dins de l'Estat espanyol no hi ha futur”.

Preguntat per l'acord d'estabilitat firmat ahir entre CiU i ERC, Oriol Junqueras ha afirmat que el sentiment que els domina, més que el de satisfacció pel pacte, és el de preocupació. “Estem molt preocupats pel futur del país. És gairebé impossible estar satisfet de res en aquest context en què vivim”. I dit això, ha conclòs: “Segurament, en aquests moments, Artur Mas és el millor president que pot tenir el país. Millor, fins i tot, del que podria ser jo”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.