Mataró fa una crida ciutadana perquè aquest estiu es minimitzi el risc d'incendis forestals

Els bombers reforcen el dispositiu de vigilància i extinció amb 14 efectius més

El cap de l'agrupació de defensa forestal (ADF) Serra de Marina, Vicenç Ribas, adverteix que, tot i que ara el bosc està «net i humit», la situació es pot capgirar en qüestió de dies i just per aquest motiu cal estar sempre alerta. «El més important, però, és que la gent en sigui conscient i no faci foc», hi afegeix Ribas, que assenyala que a la comarca hi ha més de 300 voluntaris operatius i a punt per combatre un possible foc. Pel que fa als bombers, el cap del parc de Mataró, Jordi Andreu, assenyala que, tot i que es manté el mateix dispositiu que altres anys, s'han contractat vuit auxiliars forestals, que estaran operatius aquests tres mesos, i sis bombers més que estan en pràctiques. Andreu defensa com Ribas que no es poden fer previsions per a tot l'estiu i que el que es fa és treballar setmana rere setmana. Així, els diferents cossos implicats es reuneixen periòdicament per preparar els dispositius a set dies i, d'aquesta manera, garantir una major presència a les zones de més risc d'incendi. «Els llocs més perillosos, en aquest sentit, són allà on hi ha gent», diu el cap dels bombers.

El mateix alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que ahir es va desplaçar al turó de Mata per conèixer de prop les tasques de prevenció que s'hi fan, va aprofitar per demanar als ciutadans que siguin responsables per evitar que hi hagi incendis. «En un clima mediterrani com el nostre, el foc és un enemic potencial i necessitem que la gent col·labori per passar l'estiu sense cap ensurt», va comentar.

Franges de seguretat

Baron i el regidor de Via Pública, Francesc Melero, van visitar també la urbanització la Fornenca, on s'han enllestit les tasques de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis, un espai de seguretat d'uns 25 metres que envolta els nuclis i que s'ha desbrossat perquè, si s'origina un foc a prop, aquest no pugui arribar a les llars. L'actuació es fa d'acord amb una normativa de la Generalitat i, en el cas de Mataró, es duu a terme en set urbanitzacions –la Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, la Cornisa, Les Sureres, Santa Maria i Can Vilardell–, on hi ha unes 700 parcel·les i hi viuen unes 2.000 persones. Melero va explicar que aquesta neteja de bosc, que es fa cada dos anys, es porta a terme en col·laboració amb els veïns, que paguen la meitat del cost dels treballs.

A banda dels bombers i dels voluntaris de les agrupacions de defensa forestal del Maresme, a Mataró i als entorns es disposa també, per fer feines de vigilància i extinció d'incendis, de dos guaites forestals i agents de defensa forestal de la Diputació de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.