Societat

Uns 400 gironins protesten contra la infraestructura

Entitats i partits van concentrar-se durant la inauguració a l'estació del tren convencional

Van exigir compensacions per als barris afectats per les obres i que es reposin els espais malmesos

La inauguració del TAV a l'estació subterrània de Girona va tenir contestació a l'exterior per part d'entitats i partits polítics contraris a la infraestructura. La Mesa d'Entitats –que agrupa una quarantena d'entitats veïnals, culturals i esportives de la ciutat–, la PAH, la CUP, ERC, membres de l'ANC i la Xarxa de Lluita pels Drets Socials es van concentrar davant l'estació de Renfe per exigir millores en la xarxa del tren convencional, així com
la reposició de l'urbanisme en els barris que han patit les conseqüències d'anys d'obres.

En total van ser unes quatre-centes les persones concentrades, que també van cridar contra la presència de Felip de Borbó i la del president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy.

Entre els manifestants, Teresa Jordà, diputada d'ERC al Parlament, va assegurar que la nova xarxa d'alta velocitat “no ha aportat res al país, ni socialment, ni econòmicament, ni en logística”. En aquest sentit, va apostar per millorar el transport de mercaderies cap a Europa, i també el de persones. A més, va denunciar que no s'hagi fet subterrani el tren convencional a l'altura de la ciutat, tal com es preveia en el projecte, amb la consegüent eliminació del viaducte que travessa Girona.

La diputada de la CUP, Georgina Rieradevall, també present a la manifestació acompanyada dels regidors de la CUP al consistori gironí, Jordi Navarro i Carles Bonaventura (RCat), va qualificar el TAV de “transport elitista” i va denunciar que no s'hagin fet les millores promeses en el tren convencional, “que és el que utilitza la majoria de persones”.

Rieradevall va considerar que “s'ha trinxat mitja població, com per exemple el barri de Sant Narcís; han hagut de tancar molts comerços, i el parc Central s'ha esguerrat”. D'altra banda, la diputada va assegurar que sentia “vergonya aliena” per la presència de Rajoy i l'hereu de la corona espanyola: “Representen dues institucions que ens han malmès durant segles i segles [...] Que se'n vagin a fer inauguracions a casa seva”, va concloure.

Pel que fa a les entitats gironines, el representant de la Mesa d'Entitats Xavier Villarreal va denunciar el cost que ha tingut l'obra, tenint en compte el context de crisi econòmica i les necessitats de molts gironins: “S'han enterrat milers de milions d'euros de diners públics en aquesta obra, que a més és una hipoteca pel futur: el manteniment de cada quilòmetre de via costa 100.000 euros anuals, 200.000 si és en un túnel. Amb aquests diners es podria fer front a moltes de les polítiques socials que fan falta”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.