Canals

El valor dels experts en l'orientació financera

El servei explica els instruments financers més adients per a pimes i emprenedors

Un expert defineix amb la pime una estratègia de finançament

A l'any 2012 centenars d'empreses han acudit al Servei d'Orientació Financera del Departament d'Empresa i Ocupació, una de les eines de què disposa l'àrea de finançament de l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Ocupació.

Dissenyat per garantir el creixement i la sostenibilitat de les empreses, el Servei d'Orientació Financera ofereix experts de l'àrea de finançament d'ACC1Ó, que informa i orienta sobre el finançament –en deute o capital, d'origen públic o privat– més adient per a l'empresa. El servei està pensat especialment per a projectes d'internacionalització, innovació o creixement de la companyia.

Com expliquen a d'ACC1Ó, els experts s'ocupen de garantir que l'empresa tingui tota la informació dels instruments públics i privats que existeixen en el mercat i que encaixin millor amb els projectes que l'empresa té entre mans. A més a més, l'expert defineix, junt al quadre directiu de la companyia, una estratègia de finançament i dóna suport en la cerca de proveïdors de fons i socis financers.

I no només això, sinó que a més a més, pel fet de ser un professional extern a les inèrcies de la companyia, ajuda a plantejar elements de reflexió de les dinàmiques en temes de finançament de les empreses. Així mateix, l'expert proporciona contactes per tal de facilitar la consecució dels recursos.

Una eina clau. Eva Martin de Tiendeo, una firma tecnològica que recull els catàlegs de tot tipus d'empreses de gran consum i permet que el consumidor compari preus des del mòbil o l'ordinador, va buscar assessorament en ACC1Ó un cop va haver decidit posar en marxa la companyia. Eva Martín explica: “Quan vàrem redactar el pla de negoci vam demanar reunir-nos amb ACC1Ó per saber si podíem sol·licitar algun tipus dels préstecs públics per poder començar un negoci.”

Aleshores esperaven conèixer quins tipus d'ajuts públics podíem sol·licitar en el seu sector i com emplenar-ne les sol·licituds. Ara bé, un cop allà, van poder revisar el pla de negoci que havien redactat per cercar, a més a més, finançament privat. “Ens va servir molt treballar braç a braç amb un tècnic que va revisar el nostre pla de negoci, ens van explicar com valorar el nostre projecte i com atraure a inversors.” A més a més, els assessors del Servei d'Orientació Financera els van ajudar a sol·licitar un préstec a Enisa, empresa pública del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, que participa en el finançament de projectes empresarials viables i innovadors. Eva Martín assegura que haver acudit al Servei d'Orientació Financera els va ajudar a completar el finançament privat aconseguit. “Captar finançament, va donar gran força i velocitat al nostre projecte. Ara ja som 20 persones a l'equip, i mantenim el contacte amb ACC1Ó per a noves inversions”, explica.

Així mateix, quan Luis Falcon i Silvia Banchini van posar en marxa la firma Intelligent Atlas, van acudir al Departament d'Empresa i Ocupació perquè els ajudessin a buscar finançament. Els dos socis fundadors van confiar en l'assesorament d'ACC1Ó des que el seu projecte es trobava en una etapa molt embrionària. Fa un any i mig els van assignar una tècnica de finançament que els va ajudar a desenvolupar el pla de negoci. Com explica Luís Falcon, gràcies a aquest servei, a Intelligent Atlas van tenir el camí més aplanat per accedir a la convocatòria de la línia de Neotec, del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), dirigida a la pime i a la microempresa de nova creació de base tecnològica. Falcón considera que ha estat una ajuda excel·lent d'assessorament tot i que donades les dificultats d'accés al crèdit encara no han aconseguit tot el capital que esperaven. “Ara que ja hem tret al mercat el producte In Atlas probablement serà més fàcil aconseguir-lo”, diu Falcón. De fet, fa un mes que a Intelligent Atlas han començat a comercialitzar In Atlas, que és una aplicació de tecnologia en línia que serveix per fer estudis de mercat, entre altres aplicacions. El producte sortirà al mercat després d'haver-hi treballat durant dos anys.

bombolla d'aire

Les línies conjuntes amb l'ICF

El 2012, ACC1Ó i l'Institut Català de Finances (ICF) van posar en marxa dues línies de préstecs. Una és la Línia I+I, de préstecs de garanties en condicions preferents per al finançament de projectes d'innovació, internacionalització i industrialització. S'hi han formalitzat préstecs per un import de 63,6 milions d'euros. Més o menys, la meitat d'aquests préstecs s'han destinat a projectes d'internacionalització.

La segona modalitat de préstecs és la Línia I+I circulant, que com bé n'indica el nom és una línia de préstecs per finançar necessitats de circulant. En actiu des del juny del 2012, es va crear de la necessitat de dotar el teixit empresarial d'efectiu per a la seva activitat de tresoreria. De la Línia I+I circulant, s'han formalitzat préstecs per un valor de 11,7 milions d'euros. Els beneficiaris són firmes de qualsevol sector, amb un import mínim de préstec de 100.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.