cultura

“L'Anna ens ha deixat orfes, però no ha marxat del tot”

Llargs aplaudiments, anècdotes i llàgrimes en la cerimònia de comiat de Lizaran

El món del teatre vol preparar un homenatge a l'actriu, que va morir divendres als 68 anys

“El teatre i la vida sense tu seran una bona merrrda”, diu Belbel

“L'Annita ha anat a fer un bolo i mira que li feien mandra”. “Ets la més”. Les frases han anat ressonant al tanatori de les Corts en una sala plena de persones del sector teatral encara desconcertades per la pèrdua de la gran ‘dama del teatre' Ana Lizaran, que va morir divendres als 68 anys. “Divendres 11 de gener poc abans de mitjanit l'Anna Lizaran Merlos va acabar la seva darrera funció”, es podia llegir al recordatori que entregaven a l'entrada. Lizaran ha rebut un nou i sentit aplaudiment en un acte de comiat en què s'han explicat moltes anècdotes. “El teatre i la vida sense tu seran una bona merrrda”, ha dit Sergi Belbel, director del TNC.

El tanatori de Les Corts s'ha quedat petit aquest dilluns per acollir els centenars de personalitats del món cultural i sobretot teatral que han donat el seu últim adéu a l'actriu Anna Lizaran. El seu fèretre ha entrat mentre sonava el tema de Sílvia Pérez Cruz Plora amb mi i avui els actors i directors s'han convertit en públic i s'han aixecat per rebre-la i donar-li aquest darrer comiat.

La periodista Elisenda Roca ha fet de mestra de cerimònia i ja ha destacat en el primer moment que li costava, com a la majoria dels allí presents, parlar de l'actriu en passat. Les paraules que li ha anat dedicant s'han anat repetint al llarg de tota la cerimònia on s'han pogut escoltar cançons i paraules d'agraïment a l'actriu.

El periodista Josep Lluís Merlos, familiar de l'actriu, ha assegurat només començar la seva intervenció que “l'Annita no havia mort” i ha recalcat que si es fes un rànquing de les millors persones la primera seria l'Anna Lizaran. Fins i tot ha explicat que ella sempre deia a la gent que es toqués, que només eren quatre dies. Per això, ha demanat als assistents que es fessin un petó i s'abracessin. Les anècdotes que explicava Merlos i després el director del TNC, Sergi Belbel, han fet somriure a la gent. Es riu per no plorar diuen. Doncs en aquesta cerimònia s'han fet les dues coses.

La millor


Després de dir que era “la millor actriu, persona, bèstia, amiga i dona”, Belbel ha recordat amb molta gràcia que ella era la reina dels renecs. “El teatre i la vida sense tu seran una bona merrrda”, ha dit Belbel amb la veu trencada i molt emocionat. L'actor Jordi Bosch ha animat els assistents a dedicar un fort aplaudiment a la Lizaran amb un “Bravo Anna”. Un aplaudiment amb el públic dret com en la millor de les funcions.

A la cerimònia també hi ha hagut música. La reneboda de l'actriu, Maria Florida, ha tocat la serenata Sonati de la rosa d'Eduard Toldrà amb el violí, la seva neboda Muntsa Sitjà ha interpretat El cant dels ocells i Marina Rossell ha cantat La Mare de Déu quan era xiqueta. L'acte ha acabat amb un recull de fotografies i imatges de Lizaran en actuacions com el paper que va representar a Agost al TNC. De fons ha sonat, mentrestant, Un núvol blanc, de Lluís Llach; aquella cançó que diu: “Senzillament se'n va la vida, i arriba com un cabdell que el vent desfila, i fina. Som actors a voltes, espectadors a voltes, senzillament i com si res, la vida ens dóna i pren paper (...)”.

Personalitats


El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que malgrat que encara no és el moment, ja ha parlat amb el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, i el del TNC, Sergi Belbel, per muntar un homenatge institucional a Lizaran. El conseller, però, ha afegit que encara no se sap quina forma tindrà.

També hi han assistit l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el regidor de Cultura, Jaume Ciurana.

El director del teatre Goya, Josep Maria Pou, ha assegurat que “és injust, li quedaven moltes coses per fer perquè estava en un moment de plenitud”. “Davant una cosa així només ens queda un sentiment de rebel·lió i impotència”, ha assegurat. Pou no va treballar mai amb Lizaran, malgrat que ha assegurat que sempre que es trobaven s'expressaven el desig de fer algun projecte conjunt.

El director del teatre Romea, Julio Manrique, ha assegurat que malgrat que tampoc no va treballar amb ella, sí que la va seguir als escenaris i hi va coincidir sovint. “Era una gran del teatre, una actriu pura, una bèstia de l'escenari, pura generositat i valor. Avui li hem de fer un homenatge a ella i al teatre”, ha assegurat.

Per l'actor Eduard Fernández és la pèrdua “d'una dona gran del teatre, massa jove”. “Va fer el millor que sabia fer, ho va fer molt bé, ho va fer fins al final i amb grans papers. Tant els companys com els espectadors s'emporten un record molt endins”, ha dit.

L'actriu Carme Sansa ha assegurat que són moments de “tristesa molt gran”. “Hem perdut una gran dama del teatre que no té substituta, era immensa i la trobarem molt a faltar”, ha afegit.

Entre els centenars d'assistents del món teatral, hi ha hagut les actrius Rosa Maria Sardà, Montse Guallar, Mar Ulldemolins, Sílvia Sabaté, Mònica Randall, Àurea Márquez, Alicia Pérez, Sílvia Bel i Clara Segura, els actors Lluís Homar, Lluís Soler, Mingo Ràfols, Enric Majó, Lluís Arquillué, Fèlix Pons, Xavier Boada i Jordi Banacolocha, i els directors de teatre Hermann Bonnín, Carme Portacelli i Oriol Broggi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.