cultura

El ministeri deu 1,6 milions d'euros al Macba

Mala maror al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). El 31 de desembre esperava amb impaciència una transferència d'1,6 milions d'euros del Ministeri de Cultura; però els diners no van arribar, encara ara no han arribat i el més preocupant de tot plegat és que podrien no arribar mai. És la partida que el govern de l'Estat s'havia compromès a pagar al Macba per al seu funcionament per l'any 2012 (els 1,6 milions representen un 15% del seu pressupost, que va ascendir a 10,9 milions). El Macba es va refiar sempre d'aquests diners, va tirar pel dret i va desplegar tot el seu programa, però ara s'han encès les alarmes. El ministeri supeditava, o això diu, la partida del Macba al compliment del dèficit per part de la Generalitat, cosa que ja ha transcendit que no ha aconseguit. Els diners, doncs, podrien no arribar mai.

Al Macba intenten mantenir la serenor i confien que el govern català farà reaccionar el govern de Madrid, però, si això no passa, “algú s'haurà de fer càrrec d'aquests diners. No em puc imaginar que un dia no puguem obrir la porta del museu”, va subratllar ahir Bartomeu Marí, el seu director, referint-se a les altres administracions públiques que conformen el consorci (Generalitat i Ajuntament).

El Macba, com tants altres equipaments culturals, viu en una incertesa permanent. Ni l'Ajuntament ni la Generalitat han aprovat el pressupost del 2013, i el que segur que ja se sap és que el ministeri ha retallat fins a un 40% la seva aportació. Joan Abellà, el gerent, té clar quins són els mínims dels mínims perquè no passi això que adverteix Marí, que el museu no pugui funcionar amb normalitat: “Necessitem 10 milions d'euros per aquest any.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.