Política

El setge reial s'estreny

El jutge cita a declarar com a imputat pel cas Nóos el secretari d'Helena i Cristina, home de confiança de La Zarzuela

García Revenga figurava com a tresorer de l'entitat investigada i assessorava el gendre del rei

Des que es van destapar les suposades corrupteles d'Iñaki Urdangarin, la casa reial espanyola ha volgut traçar una ratlla invisible amb què es pretenia assenyalar al jutge quins eren els límits de la investigació. A poc a poc, però, José Castro, el magistrat del cas Nóos, ha superat totes les barreres i ahir, amb l'anunci de la imputació de Carlos García Revenga, l'assessor i secretari personal de les infantes Cristina i Helena de Borbó, el setge sobre la monarquia es va estrènyer una mica més. Encara són pocs, però, els que es pregunten en veu alta què més s'ha de saber perquè la filla del rei i esposa d'Urdangarin rebi una citació del jutjat de Palma. Això no està previst, però sí que té un dels homes de confiança del monarca i que ha estat al costat de les seves filles en els últims vint anys. García Revenga, tot i estar en nòmina de la casa reial, durant gairebé dos anys va figurar com a tresorer de l'Institut Nóos i ell mateix no s'amaga de dir que alguna vegada havia assessorat el marit de Cristina.

Totes aquestes explicacions les haurà donar a les dependències judicials el 23 de febrer, el mateix dia que tornarà a desfilar-li Urdangarin. També està citat altre cop el seu soci Diego Torres, el principal responsable de les filtracions d'una correspondència que ha posat contra les cordes la credibilitat de la institució monàrquica espanyola i que en el seu últim episodi ha provocat que el jutge citi a declarar d'ofici García Revenga. Segons Torres, el gendre del rei “ho consultava tot” a l'assessor reial i aquest estava darrere de moltes decisions que prenia Urdangarin. El secretari, en tot cas, fa pocs dies va proclamar la seva innocència i va anunciar que volia que se li prengués declaració per poder aclarir els seus vincles amb les empreses investigades.

Relació d'amistat

Al marge de si cobrava o no per aparèixer com a tresorer de Nóos durant el mateix període en què Cristina constava com a membre de la junta directiva, el que és evident és que la relació de García Revenga amb el gendre del monarca era d'amistat i de molta confiança. Ell hauria estat el receptor del polèmic correu electrònic en el qual Urdangarin s'acomiadava com “el Duque en..Palma..do”. Altres missatges facilitats per Torres el comprometen molt més, com per exemple el que Urdangarin demanava al secretari que l'assignació que rebia la infanta des de La Zarzuela se li ingressés a un altre compte corrent.

I mentre la casa reial evitava ahir pronunciar-se sobre la imputació d'un dels seus treballadors, tornen a sorgir informacions que indiquen que el 2005 ja s'havia alertat el monarca de les activitats sospitoses d'Urdangarin. Ho relatava fa poc un dels assessors després que el seu nom també aparegués en la investigació de Nóos. Veient les dificultats per fer creure el duc de Palma, l'entorn del rei no va parar de burxar fins a aconseguir el seu trasllat a Washington. Aquesta fugida cap endavant no ha evitat l'acció de la justícia. La qüestió, però, és fins a on està disposada a arribar, es preguntaven ahir des d'IU.

És un pas més, però el que no entenem és que encara no estigui imputada la infanta Cristina
José Luis Centella
portaveu adjunt d'IU al Congrés
A Espanya ningú no està per sobre de la justícia i en aquest tema s'ha de deixar treballar els jutges
Alfonso Alonso
portaveu del PP al Congrés

Els 45 anys de l'aspirant

I als 75 anys, cedeix el tron al seu fill de 45... La notícia de l'abdicació de Beatriu I va provocar que, immediatament, s'establissin paral·lelismes amb la monarquia espanyola. Joan Carles és de la quinta de la reina holandesa i Felip de Borbó, precisament avui, fa els mateixos anys que Guillem Alexandre, el futur monarca dels Països Baixos. La diferència, però, és que Beatriu se'n va amb un índex de popularitat altíssim, mentre que l'espanyol es troba en la quota més baixa. Aquesta coincidència ha provocat una allau de reaccions sobre si Joan Carles hauria de seguir l'exemple de la seva col·lega holandesa, i la conclusió dels més monàrquics és que això és impossible. Primer, perquè afirmen que legalment no està establert i, segon, perquè asseguren que en una situació de crisi com l'actual i davant l'allunyament que els ciutadans demostren cap a la corona seria la pitjor estrena que podria tenir el nou cap d'estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.