Política

CiU i ERC intenten pactar la llei de consultes amb ICV

Iniciativa exigeix canviar l'esquema de negociació per obrir-lo al Parlament i buscar el suport del PSC

S'incompleix el termini del pacte governamental en què es preveia començar els tràmits al gener

“S'estableix el compromís d'impulsar l'inici de la tramitació parlamentària [llei de consultes] com a màxim a finals del mes de gener del 2013.” Aquest és un dels punts destacats del full de ruta que CiU i Esquerra van rubricar en el pacte de governabilitat, però els terminis ja no es compliran. Ahir no havia entrat al Parlament cap proposta per elaborar la nova normativa, que ha de ser el pilar per a la consulta del 2014.

Però la intenció és enllestir la feina com més aviat millor per poder registrar una proposició de llei al Parlament els pròxims dies. Fonts de la comissió formada per CiU i ERC atribueixen el retard a dos motius: d'una banda, la negociació de la declaració sobiranista es va allargar més del previst i no s'ha pogut debatre a fons la llei de consultes fins fa poc, i, d'altra banda, s'està intentant buscar el consens amb ICV-EUiA per presentar un document conjunt. Aquest cap de setmana s'intensificarà la negociació.

Iniciativa, que ha iniciat contactes i intercanviat propostes, no regalarà el seu sí a la proposta de CiU-ERC si no s'accepten els seus mínims, i, a més, veu molt difícil pactar un text conjunt la setmana vinent. “Veiem poca serietat. Es van comprometre que el Parlament tingués protagonisme i hi participés la societat civil. I, en canvi, segueixen l'esquema de sempre”, es queixen fonts d'ICV coneixedores dels primers contactes. Els ecosocialistes no volen tornar a entrar en el vell esquema: CiU i ERC proposen, i ells esmenen. Demanen buscar encara el suport del PSC, ja que en el seu programa defensa el dret a decidir. La seva última petició és que, en paral·lel a la norma, el Parlament nomeni una comissió per negociar al Congrés la reforma de la llei de referèndum espanyola per tal que s'hi inclogui el dret a decidir de Catalunya.

Després de l'aprovació de la Declaració de Sobirana, CiU i ERC asseguren que volen que el màxim nombre d'organitzacions polítiques s'afegeixin a les iniciatives de l'agenda nacional i que es visualitzi un “projecte de país ferm i plural”, i no de només dos partits. “Hem passat d'un pacte signat entre dues formacions a un escenari amb més forces”, diuen fonts de la comissió CiU-ERC. Tot i això reclamen, sobretot a ICV-EUiA, que sigui coresponsable quan es tracti d'adoptar mesures més dures, com ara l'aprovació del pressupost.

La CUP també hauria de formar part d'aquestes aliances nacionals, però
la formació de l'esquerra independentista manté que, de moment, ningú s'ha posat en contacte amb ells per redactar la llei de consultes Una norma que s'inspirarà en l'avantprojecte que ja es va elaborar la legislatura passada i que es va tallar en sec arran de la convocatòria de les eleccions anticipades. Llavors es parlava de la possibilitat que poguessin votar els majors de 18 anys i els estrangers, mentre que ara s'estudia rebaixar l'edat fins als 16, com ja va passar amb les consultes per la independència o la de la Diagonal de Barcelona. Una de les claus de volta de tot plegat és intentar evitar l'ús del cens electoral, que és competència només de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.