Política

La CE pressiona Rajoy perquè doni marge a la Generalitat

Mas-Colell reclama per carta a Brussel·les que la retallada del dèficit es comparteixi “de manera més justa i proporcionada”

Rehn fa costat al conseller però evita definir-se públicament

SOS d'Andreu Mas-Colell a Brussel·les. Fart que el govern espanyol li doni allargues i es negui (ara sí ara no) a flexibilitzar la retallada del dèficit públic, el conseller d'Economia s'ha queixat per carta a la Comissió Europea. Mas-Colell ha demanat a l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, que obligui Rajoy a repartir aquest esforç d'ajustament “de manera més justa, proporcionada i legalment solida”, en comptes d'escanyar la Generalitat “alimentant una acritud i conflictivitat innecessàries”.

Precisament, Rehn fa setmanes que pressiona l'executiu del PP perquè doni més marge a les autonomies, però vol evitar haver-ho d'exigir públicament, asseguren a aquest diari fonts de l'executiu comunitari. El 22 de febrer, l'eurocomissari finlandès anunciarà que concedeix un any més de pròrroga a l'Estat per sanejar els seus comptes, fins al 2015 en comptes del 2014. Brussel·les es resigna i dóna per fet que (tot i la pujada de l'IVA, la supressió de la paga de Nadal o la no actualització de les pensions!) Rajoy haurà fet curt en 10.000 milions, i tancarà el 2012 amb una desviació d'almenys set dècimes, si fa no fa la mateixa que Catalunya.

En la carta enviada el 25 de gener, Mas-Colell reclama que Rajoy comparteixi la pròrroga amb la Generalitat, que gestiona els serveis de “salut, ensenyament, serveis socials, policia i justícia”, i que en dos anys ja ha retallat la despesa un 15,7%, “una xifra molt significativa”. I denuncia a Brussel·les que “l'administració estatal es queda un 84,4% de l'objectiu de dèficit, 33 punts més del que li correspondria” tenint en compte els serveis que presta. Exprofessor de Harvard, Mas-Colell és el conseller de Mas més reconegut en l'àmbit internacional (de fet, l'únic) i amb la millor agenda de contactes.

A la Generalitat no esperen cap resposta ni pronunciament públic de Rehn, conscients del “conflicte diplomàtic” que això li generaria amb Espanya –la UE és un club d'estats, la Comissió no pot interferir en els afers interns i l'únic interlocutor de Catalunya a Brussel·les és el govern espanyol. La carta té simplement “voluntat informativa”, aclareixen a la conselleria. En tot cas, fonts comunitàries asseguren que l'eurocomissari “ja ha fet saber” discretament a l'Estat que Brussel·les espera que la flexibilització arribi a les autonomies i permeti suavitzar les seves retallades.

De fet, el Parlament Europeu ha donat recentment la raó a Mas-Colell, i ha recomanat a Rajoy que “l'esforç d'ajustament es reparteixi de manera justa entre les administracions, tenint en compte els serveis que proveeixen” als ciutadans.

L'executiu del PP ja fa setmanes que sap que Rehn li donarà més marge de maniobra i que l'haurà de compartir amb les autonomies, i així ho hauria fet saber a CiU, segons algunes informacions. Rajoy, però, ha evitat comprometre-s'hi públicament, tot i que De Guindos hi va obrir la porta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.