Política

Rebel·lió empresarial

TROBADA

La gran trobada empresarial que Foment impulsa el 14 de febrer per fer pinya contra la crisi es polititza i provoca la reacció contrària d'alguns sectors

El Cercle Català de Negocis manté que es vol utilitzar l'acte per frenar el procés sobiranista, tot i que Foment ho nega

La Cambra de Barcelona es planteja no anar-hi

En la reunióes preveu aprovar un document perquè Catalunya
millori el finançament

Els empresaris sobiranistes s'estan rebel·lant contra la gran trobada empresarial Anem per feina, que se celebrarà el 14 de febrer al Palau de Congressos de Barcelona i que impulsa Foment, perquè consideren que s'hi pretén prendre una posició contrària al procés engegat pel govern i ERC. La patronal, però, manté que es tracta d'una assemblea d'organitzacions econòmiques per fer front a la crisi i transmetre un “missatge constructiu” per poder sortir de l'atzucac, i que no hi ha cap rerefons polític.

Tot aquest clima ha acabat provocant que Anem per feina s'hagi polititzat i que l'ambient estigui enrarit. Un dels principals impulsors d'aquesta campanya independentista és el Cercle Català de Negocis (CCN), que denuncia que Foment i les altres organitzacions que preparen aquest esdeveniment volen posar aigua al vi al camí sobiranista. Segons l'associació, hi ha indicis que apunten que l'acte acabarà amb una crida a reprendre el diàleg amb l'Estat espanyol i a buscar el pacte fiscal. “Aquest camí està tancat. Anar per feina vol dir anar cap a l'estat propi”, argumenten des del CCN. Arran d'aquest escenari, alguns socis i dirigents del CCN tenen la intenció de participar en la trobada i, si es confirmen les seves sospites, faran algun acte de protesta.

En aquest mateix sentit, l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris (Acede) ha mostrat la seva indignació, perquè l'acte liderat per Foment no inclou en l'ordre del dia cap punt sobre el dret a decidir. L'Associació d'Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (ADEG) també se suma a la crida del Cercle Català de Negocis.

Aquesta politització ha fet que la Cambra de Comerç de Barcelona, que apareix com un dels coorganitzadors de la trobada, s'estigui plantejant la seva participació per no veure's involucrada en tot aquest debat. De moment han obert un període de reflexió.

El Cercle d'Economia tampoc té previst assistir-hi, però fonts de l'organització diuen que la decisió no té res a veure amb el problema polític. Recorden que no són ni una patronal ni una associació d'empresaris i aquest és el principal motiu per absentar-se'n. Tot i això, no es descarta que el seu president, Josep Piqué, sí que hi pugui anar.

I què diu Foment davant d'aquesta problemàtica sobiranista? Fonts de la patronal ressalten que a principis del mes de setembre de l'any passat es van plantejar organitzar una macrotrobada d'empresaris arran de la difícil conjuntura econòmica que viu el país. Però la històrica manifestació de la Diada i la convocatòria d'eleccions anticipades van fer que la reunió s'endarrerís perquè no hi haguessin interferències polítiques.

El canvi de data no ha servit per salvar aquest obstacle i ara Foment és a l'ull de la huracà, tot i que les mateixes fonts reiteren que és una simple jornada econòmica. Això sí sobre la taula hi ha la possibilitat d'aprovar un document en què s'aposti perquè Catalunya pugui tenir el millor finançament possible. I aquest és precisament el temor dels sectors independentistes. Des de Foment, però, subratllen que es tracta d'una referència econòmica i no política i que, per exemple, no es debatrà el dret a decidir perquè aquest concepte no té vinculació amb els aspectes econòmics.

El president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, tampoc no va ajudar gaire a calmar els ànims quan fa un parell de setmanes en una conferència va alertar del “xoc de trens” que es produirà entre Catalunya i Espanya, i també del fraccionament de la societat a causa del procés sobiranista.

Altres dubtes
La PIMEC és una de les altres associacions que organitza l'acte Anem per feina, però a hores d'ara també està a l'expectativa de com evoluciona l'escenari. Al llarg d'aquesta setmana prendrà una decisió en ferm. Fa poques setmanes en un comunicat va ressaltar que la trobada és “exclusivament empresarial”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.