Política

L'SNP vol que Escòcia sigui independent el març del 2016

El govern de Salmond perfila el calendari de la transició en cas del triomf del “sí ” en el referèndum

Demana l'establiment immediat de converses al Regne Unit per definir l'escenari de postconsulta

El govern del Partit Nacional Escocès (SNP) va anunciar ahir que el mes de març del 2016 Escòcia faria efectiva la seva independència del Regne Unit si l'opció que advoca per la separació guanya el referèndum de la tardor del 2014. Les primeres eleccions de l'hipotètic nou estat tindrien lloc immediatament després, el mes de maig. En vista d'altres precedents històrics que han fet efectiva la independència quinze mesos després d'un consulta similar sobre la qüestió, el primer ministre escocès, Alex Salmond, considera que el seu govern dóna un temps més que prudencial perquè el procés es faci de manera ordenada.

L'anunci, poca cosa més que un brindis al sol, era inclòs en el document Scotland's Future: from the Referendum to Independence and a Written Constitution. En el text es demana també l'establiment immediat de negociacions amb el govern britànic perquè, tal com recomana la Comissió Electoral, es defineixin les passes de l'escenari posterior a la consulta, però sempre abans que se celebri.

Entre les negociacions que s'haurien d'abordar, hi ha la divisió d'actius i passius; per exemple, el repartiment dels pous de gas i de petroli del mar del Nord, la caixa de les pensions i el deute públic, els vincles amb entitats supranacionals, com ara l'OTAN o la Unió Europea, l'establiment de quins acords internacionals subscrits pel Regne Unit actual ratificaria l'Escòcia independent o la forma d'adopció de la monarquia de la casa dels Windsor com a màxima representació del nou estat.

El ministre britànic per Escòcia, Michael Moore, va refusar l'obertura de converses formals, per bé que va assegurar que en els mesos vinents s'aniran publicant una sèrie d'informes i anàlisis en què Downing Street aportarà la seva visió per al postreferèndum. Tractant de menystenir el moviment tàctic de l'SNP, Moore va assegurar que “una vegada més estan dedicant la seva energia a la imatge del marc quan encara no tenen cap quadre per posar-hi”.

La iniciativa llançada ahir per Salmond i l'SNP tracta de mantenir viu el caliu independentista, que en les darreres setmanes ha sofert algun sotrac arran de la publicació d'enquestes que situen el suport a la separació en els nivells més baixos (25-30%) des de les darreres eleccions nacionals del maig del 2011.

El mes vinent, quan la llei del referèndum sigui duta al Parlament de Holyrood, també es coneixerà la data triada pel govern per a la celebració del referèndum. Fins ara s'ha especulat amb la possibilitat que sigui el 18 d'octubre del 2014, per bé que es tracta d'un dissabte, dia no gens habitual en el calendari electoral britànic, que celebra totes les seves jornades en dijous. Una altra de les declaracions explícites presents en el document fet públic ahir és la necessitat que el nou estat tingui una constitució escrita, cosa a la qual ja s'havia referit recentment Alex Salmond, i un tret que diferenciaria molt Escòcia del Regne Unit, on no hi ha una carta magna escrita com a tal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.