Política

Opa d'Aguirre a Rajoy

La ‘lideresa' s'ofereix per a la “regeneració democràtica” i dóna ales a un congrés extraordinari del PP si es prova que el president ha mentit

Bárcenas nega l'autoria de la comptabilitat B davant la fiscalia i l'advocat Trias es ratifica

“Rajoy ha fiat la paraula dient que és fals, i és així de moment”, avisa


“He complert el meu deure”, diu l'exdiputat del PP per Barcelona


Esperanza Aguirre va ser la presidenta de la regió de Madrid entre 2003 i 2012 amb l'ànim de convertir-la en business friendly, un liberalisme que anima a llançar una opa sobre una firma si cotitza per sota del seu preu de mercat. En el moment en què Mariano Rajoy viu mínims de popularitat i precisament el dia que l'extresorer del PP Luis Bárcenas declarava a la fiscalia anticorrupció com a imputat, Aguirre va irrompre al carrer Gènova i es va oferir per a la “regeneració democràtica”. A la pregunta de si el PP ha de celebrar un congrés extraordinari en ple escàndol pels sobresous, Aguirre fins i tot va donar ales a l'opció que es provi que el president espanyol ha mentit. “[Rajoy] ha fiat la seva paraula, ha dit que tot és fals, si resulta que es demostra que no és així llavors potser algú hi pot pensar, però de moment no és així”, va dir la presidenta del PP madrileny.

Des de l'esclat del cas dels presumptes sobres al PP, Aguirre –que reté la presidència de l'agrupació madrilenya tot i fitxar per la consultora catalana Seeliger y Conde– promou que Gènova es querelli contra Bárcenas, tresorer fins al 2008 i titular de 22 milions a Suïssa. En plena convulsió, la lideressa fins i tot s'anotava el cop d'efecte de situar l'expresident d'Endesa Manuel Pizarro al càrrec inventat de fiscal anticorrupció intern del PP madrileny.

Rajoy i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, però, no creuen la línia de querellar-se contra l'antic comptable del PP, imputat al cas Gürtel. Si fa quinze dies a Almeria Rajoy advertia que “no em tremolarà la mà”, dissabte a Gènova 13 esculpia en tres ocasions que “tot és fals”. Aferrada a aquesta proclama i des del mateix púlpit, Aguirre convertia ahir la solemne negativa de Rajoy en un contracte mercantil lligat a la veracitat dels comptes en negre de Bárcenas. I va confiar en la paraula del president, però afegint-hi una acotació que ningú al PP gosa dir: “de moment”. “Com tota gran mentida, potser té la seva part de veritat”, afegia, enigmàtica.

Fricció amb Cospedal

El malestar era evident a la cúpula del PP i Cospedal es va atrevir a etzibar-li a Aguirre que podria haver liderat la “regeneració” abans. “Em poden dir per què no es va fer abans... I per què no es fa ara?”, va defugir Aguirre. Sobre la relació de la ministra Ana Mato i el cas Gürtel, la dirigent madrilenya tampoc no va regalar les oïdes. “La dimissió no es porta”, va ironitzar presentant-se ella com a “dimissionària”. “És una qüestió totalment personal i és ella qui ho ha de decidir”, es va escapolir.

L'obert desafiament d'Aguirre va arribar al migdia, hores després que la fiscalia anticorrupció rebés l'advocat Jorge Trias Sagnier, exdiputat del PP per Barcelona al Congrés del 1996 al 2000. Trias, que va acudir-hi en taxi i sense dur ni un sol paper sota el braç, es va ratificar en l'experiència d'haver vist pagaments en B dels quals “deu quedar-ne constància” i que haurien finalitzat amb l'arribada de Rajoy. L'advocat, que es vanta de ser amic de Bárcenas –“em consideraré sempre amic seu, em decebi o no em decebi”, va dir a El País–, va declarar davant el fiscal Antonio Romeral que coneixia els sobresous. “He complert el meu deure”, va dir Trias en sortir de la fiscalia i de camí a un taxi després d'una hora de declaració.

Prova de cal·ligrafia

Bárcenas, que acudia a la fiscalia com a imputat, hi va arribar també en taxi a les 11.40 hores acompanyat per l'advocat Alfonso Trallero, va ser rebut per espontanis amb crits de “xoriço” i el sorneguer “on és el meu sobre?”, i en va sortir a les 14.15 hores. Durant les dues hores i mitja davant el fiscal, l'antic tresorer del PP va defensar la seva versió que no existia una comptabilitat B al PP i que la lletra dels papers apareguts a El País no és la seva. De fet, Bárcenas va haver de fer una prova de cal·ligrafia a petició del fiscal Romeral. A diferència de Trias, que hi acudia com a testimoni i sota l'obligació de dir la veritat, Bárcenas hi acudia com a imputat i, per tant, exempt de l'obligació de dir la veritat. En sortir, l'escorta policial no li va estalviar l'escridassada, de nou, de camí cap al taxi.

A les files populars, el diputat Rafael Merino convidava el PP a oferir “disculpes” als ciutadans per tenir un tresorer que acumulava 22 milions a Suïssa “des del 1988 i de no assabentar-se'n fins ara”. El fiscal Anotnio Romeral ha citat avui el tresorer que va precedir Bárcenas, Álvaro Lapuerta.

1
dia
fa que Aguirre és a la Seeliger y Conde.
150
minuts
va estar Bárcenas ahir a la fiscalia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.