Política

ERC, Amaiur i el BNG porten l'autodeterminació a Madrid

Les tres formacions impulsen de manera conjunta una proposició de llei perquè es debati i es voti al Congrés

Bosch destaca que aquesta iniciativa serà “la prova del cotó fluix” de la democràcia

Amaiur i el BNG consideren que ha arribat el moment de traslladar al Congrés el debat de l'autodeterminació latent a Catalunya, el País Basc i Galícia. Les tres formacions independentistes van presentar ahir una proposició de llei per fer efectiu aquest dret a l'Estat espanyol. La iniciativa porta el segell dels tres grups parlamentaris, si bé no descarten obtenir el suport de CiU, el PNB i ICV si finalment el debat arriba al ple i se sotmet a la votació de la cambra.

Això sí, és tot el que podrien obtenir: que per primera vegada els partits discuteixin en ferm si és possible o no encabir en l'ordenament jurídic espanyol el dret de tots els pobles a la lliure determinació, perquè tant els populars com UPD ja han avançat que en cap cas acceptaran la tramitació de la proposta. I, en tot cas, la posició del PSOE no dista gens d'aquest rebuig.

Malgrat el previsible cop de porta dels partits estatals, el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, destacava la importància de la iniciativa assegurant que serà “la prova del cotó fluix de la democràcia”. “La nostra exigència és que aquesta qüestió es pugui debatre amb tota llibertat”, emfasitzava.

La proposició és fruit de mesos de treball en una comissió que es va crear l'any passat i que ha conclòs en un text articulat que ha estat enregistrat al Congrés. I, de fet, el següent pas serà que en un futur arribi al ple; és a dir, que ni la mesa de la cambra ni l'executiu espanyol ho vetin. En aquest sentit, el portaveu d'Amaiur, Mikel Errekondo, i del BNG, Olaia Fernández Dávila, avançaven que seria “vergonyós” que ho aturessin, ja que posaria en evidència l'existència d'un “dèficit democràtic”.

El text traça el camí perquè l'Estat introdueixi el dret d'autodeterminació a través del reconeixement de diversos tractats internacionals que es consideren vinculats. Els firmants corroboren que en la legislació espanyola hi ha un “buit legal” que s'ha de corregir. “És el que pretenem amb aquesta proposta”, sentenciava Bosch.

LA XIFRA

12
diputats.
Les formacions promotores d'aquesta iniciativa legislativa estan integrades al grup mixt.

Procés d'independència

El text articulat consta d'una exposició de motius, tres títols i dues disposicions. En el primer es transposa a l'ordenament jurídic espanyol “el dret a la lliure determinació de les nacions que conformen l'Estat espanyol”. El segon títol estableix la convocatòria d'un referèndum i en el tercer s'assenyala com s'ha de fer una transició “no traumàtica” cap a la independència, i alhora es fixen els mecanismes de negociació entre l'Estat espanyol i la nova nació i el seu reconeixement per part de la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.