Política

Artur Mas diagnostica una “febre alta” a Catalunya

El president busca l'ajut del món local per combatre una malaltia que afecta l'economia, el frau i el benestar

Coincideix amb el president de l'ACM a criticar les ingerències de l'Estat espanyol

La plana major del món local català es va reunir ahir a Barcelona per participar en la quinzena assemblea de l'ACM. I el president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar que els tenia junts per fer una diagnosi de quina és la situació de Catalunya, ja que com a representants dels municipis els alcaldes i regidors són els qui millor prenen la temperatura del país. Segons ell, el país té una “febre alta”. Un diagnòstic per al qual va demanar ajuda al món local per combatre'n els símptomes, ja que una febrada és relativament fàcil de combatre, però el que importa és la malaltia. En aquest sentit, va esmentar-ne alguns: la negativa a la flexibilització del dèficit, la recessió econòmica, les esquerdes en l'estat del benestar i la lluita contra el frau. Totes tres batalles, segons Mas, posen en risc el projecte sobiranista i totes tres s'han de lliuren juntes i amb l'ajuda de tothom, també dels ens locals. El president va insistir que la solució passa per disposar d'estructures d'estat i va recalcar que l'Estat espanyol dificulta aquest procés i, fins i tot, intenta recuperar competències que ja havia cedit a Catalunya. “Tot l'autogovern que hem aconseguit ens el discuteixen cada dia i cada minut i ens l'intenten treure i esquerdar contínuament”, va lamentar.

En la mateixa línia, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, va atacar el govern de Madrid i el maltractament que dispensa als municipis catalans. És en aquest context que va presentar la iniciativa per celebrar, al llarg d'aquest any, un congrés municipalista que serveixi per dissenyar com ha de ser el món local de la Catalunya independent. Un disseny que fugi de “cotilles” com ara la legalitat espanyola, la llei de règim local o les pors mentals que es puguin tenir. Dins d'aquest debat que s'ha d'engegar, hi ha temes que, per Buch, són clars i que s'hauran d'abordar. Un és el de presentar batalla a la intenció de l'Estat d'eliminar els municipis de menys de 5.000 habitants. Un altre és crear sistemes que garanteixin el futur, i va citar, entre d'altres, la creació de governs oberts o la millora de la planificació entre les administracions. Finalment, va fer esment de qüestions com són la simplificació de la burocràcia o la indispensable millora del finançament del món local.

LA FRASE

L'Estat legisla des de despatxos i amb mentalitat no només intervencionista sinó també buròcrata
Artur Mas
president de la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.