Política

El ‘Financial Times' augura un augment de les “tensions” amb Catalunya per la ILP de les curses de braus

El diari britànic destaca un informe d'ERC que estima que els criadors de bous reben prop de 130 milions d'euros de fons europeus cada any

El rotatiu afirma que la mesura també plantejarà interrogants sobre els subsidis que la UE destina als agricultors i ramaders que crien braus

El Financial Times afirma que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar els toros Bé d'Interès Cultural que s'aprovarà aquest dimarts al Congrés dels Diputats “alimentarà les tensions amb Catalunya”, on les curses de braus estan prohibides. La iniciativa presentada per les associacions pro taurines que demanen una legislació per forçar el retorn de curses de bous a Catalunya rebrà el vistiplau del PP i per tant prosperarà ja que el partit té majoria absoluta a la cambra. Pel rotatiu britànic, la mesura també plantejarà interrogants sobre els subsidis que la UE destina als agricultors i ramaders que crien braus a les seves terres.

Concretament, el Financial Times afirma que l'aprovació de la iniciativa “podria servir de base legal per anul·lar les prohibicions existents sobre les curses de toros a Catalunya i a les Illes Canàries”, on també estan prohibides. En aquest sentit, destaca que Catalunya celebrarà una consulta per l'autodeterminació l'any que ve i per tant fets com aquest podrien “alimentar les tensions” polítiques. El diari es fa ressò de la crítica que fa ERC de les subvencions comunitàries destinades a la cria de bous a tot l'Estat i al manteniment de les places de toros. Així, recull l'opinió del portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, el qual afirma que és “absolutament clar que el govern vol protegir el finançament de les curses de braus a Espanya, i cancel·lar qualsevol legislació que ho bloquegi a Catalunya i les Illes Canàries”.

Així mateix, assegura que un informe d'ERC estima que els criadors de bous reben prop de 130 milions d'euros de fons europeus cada any. Segons un portaveu de la Comissió Europea, però, aquests pagaments estan “desconnectats” de la producció dels agricultors, de manera que no hi ha subsidis directes per a la tauromàquia que siguin pagats amb fons europeus.

A més, el Fincancial Times apunta que el reforçament de la pràctica de les curses de braus és conseqüència de la pressió dels lobbies del toro i de la “pressió econòmica” que diu patir la indústria de la cria del toro a l'Estat fruit de la retallada de la despesa pública que ha obligat ajuntaments a retallar els fons destinats a les festes amb aquest bestiar.

El text de la ILP que el PP aprovarà aquest dimarts -i que arriba al Congrés després de recollir 550.000 signatures- estableix al seu preàmbul que la festa dels toros “forma part de la cultura espanyola global, del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols” i “és signe d'identitat col·lectiva”, fet que “justifica que la seva preservació correspongui a l'Estat”.

La proposta, que consta de cinc articles, una disposició derogatòria i tres disposicions finals, fixa a l'articulat que la declaració de la festa com a Bé Cultural “de caràcter global”, un fet que “tindrà aplicació a tot el territori nacional” i que força l'Estat a “vetllar” per la seva promoció i desenvolupament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.