Política

El govern obre la consulta als partits i a la societat civil

Dota de caràcter tècnic el consell assessor per a la transició nacional i planteja articular un pacte nacional sobre el dret a decidir

L'acord implicarà els partits i representants d'entitats del país

El govern està decidit a tirar endavant la consulta encara que Mariano Rajoy li posi traves jurídiques a cada passa, començant per la impugnació de la Declaració de Sobirania. El pes de la convocatòria, però, no recaurà exclusivament sobre l'executiu. Després de setmanes de converses amb ERC, el gabinet d'Artur Mas ha acordat obrir finalment el procés sobiranista als partits i a la societat civil, que tindran un paper “principal” en la presa de decisions. Es reuniran periòdicament en el marc del que han anomenat pacte català o pacte nacional per al dret a decidir.

L'articulació d'aquest acord pivotarà sobre el Parlament, perquè hi tindran un paper important els grups parlamentaris, però el transcendirà, segons fonts de l'executiu. I anirà més enllà perquè les cotilles de la cambra no faciliten la participació de les entitats socials, econòmiques i culturals en peu d'igualtat. Finalment, tal com va avançar aquest diari, el govern ha optat per articular un nou punt de trobada diferent del consell assessor per a la transició nacional, que assumirà funcions tècniques d'assessorament governamental. D'aquesta manera, els d'Artur Mas intenten aglutinar el màxim de forces polítiques entorn del procés sobiranista: plantegen un punt de trobada que va més enllà del govern i que substitueix el concepte de “transició nacional”, molt lligat al programa electoral de CiU, pel de “dret a decidir”, d'ampli consens.

L'obertura del procés era una demanda insistent d'ICV-EUiA i, de moment, la decisió ja ha afavorit que el PSC s'avingui a firmar la petició d'obertura de la ponència parlamentària sobre la llei de consultes. Una iniciativa que CiU i ERC havien endarrerit perquè anés a redós del pacte nacional.

El consell assessor de la transició nacional, que el Consell Executiu va crear ahir, tindrà un caràcter tècnic i, com a organisme d'assessorament governamental, ja depèn del conseller de la Presidència, Francesc Homs. En el procés sobiranista, el consell assumirà funcions equivalents a les que té l'ens assessor de dirigeix Salvador Alemany en el terreny econòmic. És a dir, suggerirà al govern en cada moment quines són les millors vies jurídiques per a l'exercici del dret a l'autodeterminació i, posteriorment, farà recomanacions sobre el procés a seguir en cas que el resultat de la consulta sigui favorable a la constitució d'un estat català en el marc europeu. És per això que, entre les funcions del consell assessor, hi ha la identificació i l'impuls d'estructures d'estat. Per al govern, una de les prioritàries és la constitució de la hisenda pròpia per poder recaptar i gestionar tots els impostos de Catalunya.

El consell també haurà de proposar i impulsar accions per a la internacionalització del procés, en coordinació amb la secretaria d'Afers Exteriors, que capitaneja Roger Albinyana. Finalment, haurà de proposar a l'executiu les relacions institucionals internes que s'haurien d'emprendre per garantir l'èxit de l'anomenada transició nacional. El formaran un president, un vicepresident, un secretari i entre mitja i una dotzena de vocals. Com passa amb la resta de consells assessors, cap d'ells tindrà retribució econòmica.

Lliure d'impugnacions

Amb les trobades del pacte nacional com a eix principal del procés, CiU i ERC formaran un ens de participació que s'escapa de futurs intents d'impugnació del govern espanyol. Mariano Rajoy ja ha amenaçat de paralitzar tota l'acció de govern de Mas. L'intent d'invalidació de la Declaració de Sobirania seria el primer del reguitzell de recursos que preveuen presentar des del Palau de La Moncloa.

Homs fa més canvis a Exteriors i reforça la diplomàcia amb Royo

El govern avança en la reestructuració de l'àrea d'Exteriors per imprimir-hi un viratge sobiranista. Al nomenament de Roger Albinyana com a secretari d'Exteriors, s'hi afegeix ara el d'Albert Royo. El que va ser secretari de Cooperació Exterior del govern tripartit encapçalarà el Diplocat, l'entitat publicoprivada al servei de l'executiu encarregada de l'estratègia de diplomàcia pública dirigida a la societat civil internacional. Segons ha pogut saber aquest diari, Royo serà elegit formalment demà, en substitució de Roser Clavell, fins ara secretària general de l'entitat.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha emprès una escalada de canvis per ampliar la política internacional del govern –que en el mandat anterior es limitava a la promoció econòmica– a la projecció del procés sobiranista. El de Royo és un nom consensuat en el marc de l'acord de governabilitat que han rubricat CiU i ERC. El Diplocat dóna suport a la diplomàcia de l'executiu, treballa per contribuir al reconeixement i coneixement del país a l'exterior i en promou la vinculació amb organitzacions internacionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.