Política

El Congrés fa el primer pas per intentar que els toros tornin a Catalunya

El PP accepta tramitar la ILP dels protaurins amb què es vol anul·lar la prohibició del Parlament

CiU i ERC avisen que defensaran fins al final la decisió catalana

Amb un text barroer i sense cap rigor jurídic, segons denunciaven els grups de l'oposició, el PP va donar ahir entrada al Congrés a una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya i que va néixer com a reacció a la prohibició aprovada el 2011 pel Parlament. Defensa a ultrança de l'espectacle taurí com a bé d'interès cultural o flagrant invasió competencial. En aquests termes es va plantejar un debat en què el PP es va dedicar a justificar, usant cites de personatges del món de l'art i la cultura, la necessitat de protegir i impulsar “un patrimoni comú de tots els espanyols”.

El portaveu del PP, que va evitar referir-se a la decisió del Parlament, va preferir posar el focus del seu discurs en l'impuls econòmic del sector i en el caràcter universal de la matèria, tot confessant “l'enveja” que li produeix el fet que l'Estat francès protegeixi més la tauromàquia que l'espanyol.

Mentrestant, Montserrat Surroca, de CiU, no va passar per l'alt l'objectiu de fons que persegueix la futura norma, que “és passar el corró”, i avisava l'executiu espanyol que provocarà un greu conflicte de competències. De fet, la prohibició del Parlament encara està pendent de la decisió que prengui el Constitucional sobre el recurs presentat per cinquanta senadors del PP.

També Alfred Bosch, d'ERC, va denunciar la intenció del PP de “torejar” Catalunya amb iniciatives d'aquest tipus i insistia que, passi el que passi, “els toros mai no tornaran”. Per tot plegat, les formacions catalanes van alertar que defensaran “fins a les últimes conseqüències” la decisió aprovada al Parlament.

Finalment, la iniciativa ciutadana, avalada per 580.000 firmes, va passar el primer tràmit amb el suport del PP, UPN, Foro Asturias i UPD. En total, 180 vots positius, enfront dels 40 diputats que s'hi van oposar. El PSOE va optar per abstenir-se i va emfasitzar que aquesta iniciativa és innecessària.

El PP vol imposar els toros a tot l'Estat; no ens sorprèn, però sí que ens sembla un despropòsit
Montserrat Surroca
diputada de ciu
No ho acceptarem, mai més no tornaran els toros a Catalunya; ens donen més raons per marxar
Alfred Bosch
portaveu d'erc
La situació agònica del sector els ha impulsat a presentar aquesta ILP per obtenir privilegis
Chesús Yuste
Diputat d'esquerra plural
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.